FUP pretresa KPZ Mostar, istražuju bjekstvo Dominika Ilijaševića Come

tačno.net
Autor/ica 28.10.2013. u 09:36

FUP pretresa KPZ Mostar, istražuju bjekstvo Dominika Ilijaševića Come

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, i uz naredbu Suda BiH, ovlašteni policijski djelatnici Federalne Uprave policije FBiH, vrše pretres Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru.

Pretres se vrši sa ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na izdržavanje zatvorske kazne osuđenika Dominika Ilijaševića, zvanog Como, koji se nalazi u bjekstvu. Nakon izuzimanja i pregleda dokumentacije, Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti oko utvrđivanja odgovornosti osoba, koje su omogućile bijeg ovog osuđenika, tokom zatvorskog dopusta.

Bjekstvo Dominika Ilijaševića zvanog, Como, izazvao je ugrožavanje sigurnosti i uznemirenost obitelji žrtava ratnih zločina, za koje je Ilijašević osuđen na 15 godina zatvora.

Također, navedeno bjekstvo negativno se odrazilo na sigurnosnu situaciju i narušilo proces uspostave vladavine prava i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu.

Tužiteljstvo BiH zajedno s policijskim agencijama i u suradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, poduzima aktivnosti da se ovaj osuđenik uputi na izdržavanje zatvorske kazne, te da se procesuira i kazni za bjekstvo sa izdržavanja kazne u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

tačno.net
Autor/ica 28.10.2013. u 09:36