„Fešta“ zagrebačkog Teatra Exit na daskama mostarskog HNK

tačno.net
Autor/ica 7.12.2021. u 14:14

„Fešta“ zagrebačkog Teatra Exit na daskama mostarskog HNK

Foto: Hrvoje Zalukar

Zagrebački Teatar „Exit“ na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru donosi predstavu  „Fešta“  koju će izvesti u četvrtak, 9. prosinca s početkom u 20 sati.

Tekst i režiju predstave potpisuju Josipa Anković i Josip Ledina, koji ujedno u njoj i glume, a nastala je u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

„Fešta“ je komedija koja progovara o neuralgijama našeg društva. Ona se na duhovit i satiričan način poigrava s neuralgičnim točkama naših ljubavnih, bračnih i rodnih odnosa, kritički propitujući identitete novije hrvatske stvarnosti zatvorene u vrtloge korupcije i nepotizma, pritom preispitujući stereotipe u koje vjerujemo. Ona je također priča o neizvjesnostima naših brakova, ali i mjesto na kojem publika nije samo nijemi promatrač, već direktan sudionik i svjedok vremena u kojem ne djeluje dovoljno.

Josipa i Josip mladi su, dobrostojeći bračni par, godina je 2025., na fešti pod maskama, onim istim maskama koje su zbog epidemioloških mjera bile obvezne 2020. na njihovu tadašnjem vjenčanju; sada se slavi njihova peta godišnjica braka.

Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojega odnosa, prepunog uspona i padova. Ništa ne žele sakriti, svaku sitnicu svojeg odnosa podijelit će bez imalo rezerve. Pričajući svoju priču upadaju u najrazličitije, ali vrlo prepoznatljive zamke zajedničkog života, no onu najveću zamku postavit će jedno drugome upravo pred nama. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose „Fešta“ rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni, ali svoju kritičku oštricu usmjerava i na društvo koje jedino priznaje zakon braće i kumova.

tačno.net
Autor/ica 7.12.2021. u 14:14