eMTeeM – ova festivalska turneja

tačno.net
Autor/ica 6.8.2015. u 13:21

eMTeeM – ova festivalska turneja

Mostarski teatar mladih 1974 provodi radno ovogodišnje ljeto. Ansambli više predstava 31. jula krenuli su na petnaestodnevnu festivalsku turneju. Naime, 31. jula u Omladinskom centru u Gornjem Vakufu – Uskoplju odigrana je 157. repriza predstave “Mimar” za koju je tekst napisala Ljubica Ostojić po priči Refika Hamzića. Predstavu je režirao Sead Đulić, a ansambl čine Merjema Macić, Selma Husnić, Midhad Mašić i Faris Smajkić. Predstava je izvedena u okviru Ljetnjeg festival aktivizma.

Nakon Gornjeg Vakufa – Uskoplja eMTeeM – ovci su produžili za Banja Luku gdje su već 1. avgusta u okviru Inovativnog festivala NEXT 2015 koji organizuje Pozorište mladih Dis iz Banja Luke na sceni Doma omladine izveli posljednju ovogodišnju premijeru “Biti ili ne biti, to je pitanje”. Predstava je autorski projekat Seada Đulića a u njoj igraju Anela Bašić, Sanita Bašić, Midhad Mašić, Ali Kamer Aksoj i Alem Neziri. Predstava komparira Hamletovu dilemu sa eMTeeM – ovom višegodišnjom borbom za vlastiti identitet, ali i opstanak u vremenu koje živimo. Sjajan prijem festivalske publike i mnoštvo pitanja i komentara na Okruglom stolu. Na kraju festivalska nagrada “Spajalica” upravo za spoj Šekspira i svakodnevnog života aktera predstave, ali i svih nas.

Na festivalu su se odvijale i sljedeće radionice: Pozorište kao metod rada sa mladima i Tehnike angažovanog teatra/osnove / voditelja Miralema Tursinovića, aktiviste NVO iz Tuzle, Performans i hepening/ osnove, voditelja Novice Bogdanovića, teatrologa iz Banja Luke, Scenske minijature /osnove, voditeljke Anele Križanec, dramaturginje iz Travnika i Jovice Gigovića, diplomiranog glumca iz Višegrada.

Odmah po završetku ovog festivala u Banja Luci je počeo veliki međunarodni festival studentskih pozorišta Kestenburg koji se ove godine održava po prvi put. Učestvuju, između ostalih teatri iz Irana, Izraela, Argentine, Latvije, Slovenije, Srbije, Češke… eMTeeM 1974 gost je festivala i već se predstavio sa dvije predstave. “Mimar” je odigran, 4. avgusta u Dječijem pozorišti RS pred prepunim gledalištem i pobrao sve simpatije. U srijedu 5. avgusta na sceni Bunker odigran je autorski projekat Seada Đulića “Presuda, tiha likvidacija”. Predstava je odlično primljena i već je dogovoreno novo gostovanje za početak sezone.
Do kraja festival eMTeeM 1974 izvesti će i koprodukcijsku predstavu rađenu sa Banjalučkim studentskim pozorištem, koje je organizator “Kestenburga” i predstavu “Rekvijem za ljubav”. Predstava se igra na sceni Narodnog pozorišta RS 8. avgusta.

Potom slijedi kratka pauza i eMTeeM 1974 sa predstavom “Biti ili ne biti, to je pitanje” putuje za Novi Grad gdje će nastupiti na tamošnjem festivalu “Novogradska scena”. I po povratku slijede završne pripreme za 40. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike koji počinje 28. avgusta pod motom “SLOBODA”.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.8.2015. u 13:21