Dokle će pijetlovi da kukuriču???

Dokle će pijetlovi  da kukuriču???

Da li vam je iz dupeta, stigla pamet, u vaše prazne i pokondirene glave, ozbiljno je pitanje?

Na uzorku i  primjeru, firme Aluminij iz Mostara, slikovito i istinito se može prikazati cjelovita doktrina kriminalno, pljačkaške i korumpirane privatizacije, privrednih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Sve ujdurme i kriminalne radnje, po već doživljenom scenariju, od 20 godina trajanja, datiraju od premijera Bičakčića, preko Hadžipašića, Brankovića, Mujezinovića, Nikšića i sve do Fadila Novalića.

Evo, ovih dana, veoma je čudno i simptomatično, da se digla neka prašina, na temu privatizacije osiguravajuće firme, te se konačno i neki Sindikat drznuo, kao i neki kvazi političari, sa Radončićem na čelu i da traže:

ALUMINIJ

Nažalost, svi ovi bukači, bili su tihi i neprimjećeni u daleko većoj pljački države i njenog kapitala u firmi Aluminij, kao i neviđenoj diskriminaciji radnika nehrvata, na nacionalnoj osnovi.

Po ovome principu i zahtjevu, svi dosadašnji premijeri Vlade Federacije, kao i njihovi ministri industrije i energetike, da ih ne nabrajam, davno su trebali otići, bez povratka, a mnogi i iza rešetaka.

Jasno, kao saučesnici  i rukovodstvo Sindikata se priključuje, njima su odgovarale fotelje i dobra finansijska primanja, a propast državnog kapitala i diskriminacija radnika u ovim firmama, nisu im bili predmetom interesovanja. Svakako su to dokazali  u velikoj mjeri, kod svih neprimjerenih događanja, prije svega sa radnicima i njihovom diskriminacijom, a država se i nije mnogo brinula o svome kapitalu. Svakako je famozna Herceg Bosna bila na djelu i mnogo agresivnija i učinkovitija, te u duhu svojih zakona i provodila sve nelegalne i netransparentne aktivnosti, bar u firmi Aluminij, tako se i došlo do vremena ili nemogućih djelovanja, aktuelne državne vlasti, jer je već poodavno „pojeo vuk magarca„.

 SDANOVALIC

Korumpirana vlast i kriminalni menadžment, svojim djelovanjem na njima svojstven način, mnoga preduzeća su doveli do totalno nezavidnog položaja. Prije svega, sva preduzeća u kojima je država bila većinski vlasnik, vlast se odnosila po principu „ko je šta jamio, jamio je„ ili „nemojte vi mene, nećemo ni mi vas„, kada su u pitanju i dvije vodeće stranke u vlasti i to SDA i HDZ, sa svojim rukovodstvom.

Na djelu je apsolutni kriminal, gdje vlast svojim ulizičko, podaničkim i poltronskim međusobnim odnosima prihvaća i kriminalni model privatizacije, ili u slučaju Aluminija iz Mostara, kako to i reče premijer Branković, na djelu je politički kompromis, radi mira u kući.

ALU

Sada su ineteresantne i firme, sa manjim državnim kapitalom, a godinama se ćutalo i nije ništa poduzimalo sa firmom Aluminij, čiji je državni kapital od milijardu i pet stotina miliona maraka, „znalački, lopovski i kriminalno„ spušten na stotinjak miliona maraka. Za koga je to bilo interesantno u državi Bosni i Hercegovini, sa najvećOm pljačkom i kriminalom, te gubicima firme od cca 300 miliona maraka, ako ne i za  „stratešku tvorevinu, svih Hrvata„ tzv. Herceg Bosnu i njen kriminalni menadžment, sa kriminalcima i lopovima najvećeg kalibra, kao Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom, Mladenom Galićem, Vladom Božićem i inim njihovim „zaslužnim bojovnicima„.

Sve činjenice ukazuju, da u ovoj firmi nikada državna vlast i njene institucije, nisu mogli ući i obaviti bilansno stanje, poslije dvostruke agresije na grad Mostar, niti su mogli imati uvida u višegodišnje poslovanje ove firme, koja nije bez razloga i dogurala, do najvećeg gubitaša u državi, zvanoj Bosna i Hercegovina.

U ovom vremenu, naše realne svakodnevnice, premijer Vlade Federacije, Fadil Novalić i njegova Vlada, iako prelazi preko Igmana i tobože zasjeda u gradu Mostaru, nikada više ne spominje ovaj ratni plijen, kao dobitnički poklon Herceg Bosni, koji su i konačno od svoga formiranja i totalno poklonili ovim kriminalcima i diskriminatorima. Sve upravljačke strukture su predate tim nacionalističkim uzurpatorima iz HDZ-a, a Aluminija kao firme od državnog interesa nema više ni na spiskovima takvih firmi, nema je ni u raznim informacijama, bilo da su to TV emisije ili novinske informacije, a među učesnicima u vlasti, prema njihovom dogovoru, nikada se i ne spominje.

Zašto je to tako i dokle netransparentno, javna je kriminalna tajna vladajućih struktura HDZ-a i SDA, a SBB se pojavljuje kao pijetao, koji ponekad zakukuriče, poput onoga klovna u cirkusnoj predstavi.