“Derviš i smrt” za završetak “Mostarskog ljeta”

tačno.net
Autor/ica 29.8.2016. u 10:53

“Derviš i smrt” za završetak “Mostarskog ljeta”

Ovogodišnja manifestacija kulture “Mostarsko ljeto”, koja je počela 15.7., zavrašava u srijedu, 31.8. izvedbom predstave “Derviš i smrt” Meše Selimovića u režiji Erola Kadića i produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Predstava će biti izvedena u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar, a ulaz je besplatan.

Prema reditelju, Meša Selimović je “gradeći lik u romanu, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći…”

„Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku”. Mnogo je šta u životu čega bi čovjek mogao da izgubi, vjeru u sve postojeće i da prosto izludi ili pak da zakorači u tragediju. A da se to ne bi desilo, čovjek mora da nađe neku tačku oslonca, u Boga, u neku ideju, u neku činjenicu, u sebi. Bez utopije nema ni života. Ključ čovjekove sreće i opstanka sadržan je u tome koji smo put odabrali… Ako čovjek pođe putem osvete, moći i mržnje, nema mu spasa (uvijek je na gubitku). Život ima jedino smisla ako se pronađe put dobrote, ljubavi i plemenitih ciljeva, ako se čovjek okrene čovjeku i u njemu pronađe sebi bliskog.

U predstavi igraju: Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Maja Zećo, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.

tačno.net
Autor/ica 29.8.2016. u 10:53