Dani antifašizma u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 12.2.2023. u 12:47

Dani antifašizma u Mostaru

Foto: šg

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar i stotine antifašisti sa cijelog postjugoslavenskog prostora obilježili su 14. februar – Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Centralna manifestacija održana je u subotu, 11. februara u Mostaru svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar i dodjelom februarskih priznanja, potom posjetom Partizanskom spomen groblju, polaganjem cvijeća i odavanjem pošte palim antifašistima Mostara u borbi za slobodu. Ove godine prvi put u programu je učestvovao zbor Praksa iz Pule s nekoliko antifašističkih pjesama: Slobodo, Bilećanka, Mostarska mati, O, bella ciao… (Video možete pogledati u prilogu).

Zbor Praksa kroz pjesmu njeguje antifašističke vrijednosti, pjesmama koje ističu društvene razlike današnjeg društva, klasnu solidarnost te nadilaženje nacionalnih barijera. Takve su pjesme stoljećima služile osnaživanju obespravljenih te davanju poticaja za pravedniji život. Od osnutka zbora, u ožujku 2014. godine, broje preko sto nastupa (točnije 108) u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Uz obezbjeđenje policije antifašisti su autobusima stigli na Partizansko groblje i sve je proteklo ove godine bez uobičajenih incidenata huligana hrvatske ulične desnice. Samo dvojica su provirivala sa uzdignutom desnicom iza stubova obližnjeg njihovog okupljališta.

Partizansko groblje je oskvrnavljeno i rušeno u više navrata i još uvijek nije obnovljeno od zadnjeg potpunog demoliranja svih kamenih cvjetova. Nikad niko nije procesuiran zbog toga.

 

tačno.net
Autor/ica 12.2.2023. u 12:47