Bilbord sa linije smrti ?

Milan Jovičić
Autor/ica 22.9.2018. u 10:21

Bilbord sa linije smrti ?

Evo prilike, da u ovom pred izbornom periodu, vjernim čitaocima, prijateljima i mnogim građanima, jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine, ispričam veoma interesantnu priču.

Latinska izreka kaže; „Amare, veritas est / Istina je bolna „, a ja pišem i govorim samo istinski. Istina boli, laž ubija, a sumnja muči…?
Zato i Platon veli; „ Niko nije toliko mrzak ljudima, kao onaj koji govori istinu „
Upravo , slikom i riječju, kao inspiracija bilborda sa linije smrti, u gradu Mostaru, osoba, u liku i nedjelima, govori nam sadržajno, mnogo toga.

Kako, latinska veli; „ Nomina sunt odiosa / Imena su mrska „, ovom prilikom i nije bitno ime, ove slikovite i nasmiješene osobe. Dovoljno je reći, da je poznati „ orguljaš i gangaš „iz mostarskih Bara, da je čelnik zločinačke i nacionalističke stranke HDZ-a i da je „ čistokrvni „ Hrvat ?

slika1

Pod sloganom „ HDZ za narod i domovinu „, kandidovao se za ponovni izbor u Predsjedništvo, Bosne i Hercegovine.

Kao živi svjedoci i žrtve, njihove HDZ-ove agresorske i ubitačne politike, kao i njegovog neposrednog udjela u realizaciji, cjelovitog zločinačkog poduhvata u Mostaru i Hercegovini, kao građani ovoga grada i ova dva jarana,pored bildborda visoko su obrazovana, profesora, Behdžet i Milan, ne i akademici jer nemaju sopstvenu akademiju kao „ orguljaš „ ali se, istinski pitaju;

Za koji to narod i koju domovinu, se kandiduje, ovaj „ orguljaš „ iz mostarskih Bara ?

Poznavajući prošlost, sadašnjost i nagovještaj crne i sumorne nam budućnosti, sa njegovom kandidaturom, moramo biti zabrinuti.
Znajući, da je „ orguljaš „ državljanin Republike Hrvatske, vjerovatno je i mislio za tu domovinu, u prošlom vremenu i sadašnjoj vlasti, sve je radio, za interese njegove „ lijepe Tuđmanove Hrvatske „ podrivajući temelje državnosti i suvereniteta države u kojoj ga je majka rodila. Istina je, često je mislio i pozivao se i na stečenu agresorsku tvorevinu, Herceg Bosnu, što ne isključuje i dalju nakanu, da se i ponovnim izborom u fotelju člana Predsjedništva i dalje bori, za njeno oživotvorenje i uspostavu njenoga „ stolnoga grada „, Mostara.

Upravo i stojimo, na dva različita mjesta, nas dva jarana iz studentskih dana prošloga vremena, sa Beogradskog univerziteta, uz bilbord ovoga „ akademika „ samoproglašene akademije u Mostaru.

Nekada je „ orguljaš i kandidat „ i sam nosio crvenu pionirsku i omladinsku maramu iz Titova vremena, možda je navijao i za mostarski „ Velež „, ali je promijenio svoj „ ćurak „, agresorske nakane i pokazao je i njihova nedjela, masovno rušene zgrada, na slici iza mjesta, postavljenog bilborda.

Nije li i slučajno izabrano postavljeno mjesto, sa linije smrti, gdje su se dešavale užasne scene rušenja, ubijanja i progona Bošnjaka i drugih nehrvata, sa „ nečistom hrvatskom „ krvi. Linija smrti, užasa i strave, upravo je i razdvajala dva svijeta, sa lijeve strane je ulica Bulevar Narodne Revolucije, kako se i godinama zvala, misleći oslobođena od fašizma, ali je uspostavljena i desna strana ulice, Bulevar hrvatskih branitelja, valjda braneći svoje „ ustaštvo „ kao recidiv neprežaljene NDH-azije, kao rezultat Tuđmanove osvajačke doktrine.

Da li je slučajnost ili upozorenje za neka buduća vremena, kako to, nedavno reče i njegov parlamentarac iz HDZ-a i HNS-a, Mario Karamatić, ultimativno, svojim žrtvama Bošnjacima, ukoliko ne priznaju Herceg Bosnu, vjerovatno da se pripreme za „ humano „ Tuđmanovo ili „ orguljaško „ preseljenje.

Istina je, da lukavi latin, perfidni „ domoljubac „ na višegodišnjim državnim jaslama, „ orguljaš „ iz Predsjedništva, transparentno i jasno, tako nešto neće poručiti, ali je sve dobro prokuhamo i pripremljeno u njihovoj HDZ-ovoj ili HNS-ovoj kuhinji. Ništa neobično, za njegove čimbenike u domaćem parlamentu ili Bože Ljubića u Saboru, njihove Hrvatske ili one njihove „ jadnice „ Zovko, u Evropskom parlamentu.

Moj jaran i prijatelj, Behdžet, pored bildborda na Rondou, kao žrtva i logoraš, nažalost i čovjek koji je doživio ubistvo svoje majke, u njenome stanu, od istih izvršilaca , smrtonosne i pogubne ideologije i njihovih bojovnika, može, istinski da kaže;

„ Fotografisanje sa akademikom aparthejda, Draganom Čovićem, kandidatom za sud i zatvor, kad bi pravosuđe radilo svoj posao.
Mostar 19.septembar, kružni tok na Rondou“ / sa FB interneta / ?

slika 2

Nažalost, nije i jedini „ orguljaš „ svoga orkestra, jer bez guslara iz Laktaša i te zajedničke, ustaško, blajburške i četničko, ravnogorske , „ domoljubne „ veliko srpsko- hrvatske muzike i pjesme, kako bi se sačuvala njihova „ čistokrvna „ nacionalistička krvna slika.

Ko bi rastjerivao gamad i „ bubašvabe „ iz njihovih, teško znojem , pljačkom i kriminalom, stečenih vila, sa Dedinja i Pantovčaka, ukoliko se oni, ponovo ne bi „ hranili „ sa grbača građana i svoga naroda, iz ustoličenih fotelja.

Trezveno razmislite, poštovani građani i narode, da vam se u oktobru ne desi skrojena teška i crna i najcrnja sudbina, za vašu budućnost i vaše djece, ukoliko bi ovim našim grobarima i slučajno dali vaš glas.

Nemojte biti saučesnici već dokazanih mafijaša i nacionalističkih osoba, koji su gajili i gledali svoje interese, u nezakonitom bogaćenju, pljačkajući i vlastiti narod, u kojega se zaklinju, iza kojega se skrivaju, kako ih ne bi smjestili u pripadajuće prostore, odmah iza oktobra.

Milan Jovičić
Autor/ica 22.9.2018. u 10:21