Analiziramo “Korona 2”: Radnici će ponovo snositi najveći teret

R.D./klix.ba
Autor/ica 26.10.2020. u 09:35

Analiziramo “Korona 2”: Radnici će ponovo snositi najveći teret

foto: BN

Donešenom uredbom, Vlada FBiH pokušava ispraviti greške do kojih je došlo na početku pandemije koronavirusa, gdje se predugo čekalo na donošenje korona-zakona, što je u konačnici dovelo do zakašnjelih i nedovoljno snažnih finansijskih mjera, kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Sve se to vidjelo i kroz način utroška predviđenih sredstava, gdje sva sredstva nisu povučena, ne zbog toga što poslodavci nisu imali potrebe za pomoći, već zbog loše definisanih kriterija. Svaka pomoć privredi i pogođenim sektorima je dobrodošla, ali iz prethodnih iskustava sa “korona-zakonom” treba biti oprezan sa procjenama koliko će se pomoći zaista iskoristiti. Ipak, ova pomoć je još uvijek vrlo skromna obzirom na dubinu i jačinu ekonomske krize koja nas je zadesila”, kaže on.

BiH se suočavala s brojnim izazovima i prije pandemije, a sada je rješavanje mnogih od njih postalo još urgentnije, kaže Aner Žuljević, ekonomista i zastupnik u Domu naroda FBiH.

“Nažalost, Vlada FBiH nastavlja da luta u svojim mjerama bez bilo kakvog ozbiljnog plana i analize, te planira mjere u kapacitetima koje ne bi bile dovoljne ni da nemamo posljedice korone. Odokativno planiranje iznosa za sektore, te kriteriji koji će se računati kroz prilkupljanje prijava pokazuju koliko vlast nije u stanju uraditi analitičko planske podloge niti sarađivati na izradi istih sa institucijama koje imamo u FBiH, a mogu značajno pomoći da ne izgledamo stalno ko guske u magli”, smatra on.

Jednostavno neozbiljno pristupamo ozbiljnim stvarima i zato je jasno da nam se ne dešava slučajno da vlast promaši duplo ekonomske procjene u padu kakve smo imali nedavno, dodaje on. Te kaže kako smo ponovo svjedoci da su “korona 2” mjere definisane uredbom nastavile preskroman pristup kojim se neće adekvatno odgovoriti na intenzitet krize.

“Radnici će ponovo nositi najveći teret, poslodavci će kao i uvijek ostati prevareni u osjećaje neadekvatne pomoći iako je jasno kako vlast ima puno više novca na raspolaganju za puno kvalitetnije mjere. Činjenica da je Vlada Hrvatske privredu i radnike pomogla sa 15 milijardi KM, a Vlada FBiH pomaže sa mizernih 90 miliona KM pokazuje koliko smo mi daleko od ozbiljnog odgovora na korona krizu“, kaže Žuljević.

Ozbiljna i hrabra vlast, u vremenu krize štiti svoju ekonomiju, radnike i socijalno ugrožene izdašnim ekonomskim i socijalnim mjerama kroz ekspanzivnu fiskalnu politiku, dodaje. Hrvatska ima četiri puta jaču ekonomiju, dva puta više stanovnika, a pomaže u finansijskom iznosu 150 puta više privredu i radnike nego vlast u FBiH.

“Procjena svih svjetskih eminentnih stručnjaka je da minimalna vrijednost ekonomskih mjera u cilju stabilizacije privredne aktivnosti i ostvarivanja socijalne ravnoteže treba biti na nivou 10 posto BDP, a mi nismo ni blizu tih iznosa. Vrijeme je izuzetno bitan faktor, i ono što propustimo uraditi danas, bojim se da ćemo izuzetno teško popraviti u budućnosti, a predstoji nam vrlo izazovan period u kojem nam treba sva pamet BiH koju očigledno ova vlast ne želi okupiti”, zaključio je on.

klix.ba

R.D./klix.ba
Autor/ica 26.10.2020. u 09:35