Logoraši Mostara poručuju Čoviću: “Goniču robova”, Vaše žrtve ne prave politički događaj već se bore za ljudsko dostojanstvo

tacno.net
Autor/ica 31.5.2023. u 17:35

Izdvajamo

  • Ono što želimo kao ljudska bića koja su prošle strahote u logoru Heliodrom jeste da nam nakon 30 godina osoba koja ne priznaje presude Međunarodnog suda u Hagu ne dijeli lekcije iz ljudskosti koju nema.

Povezani članci

Logoraši Mostara poručuju Čoviću: “Goniču robova”, Vaše žrtve ne prave politički događaj već se bore za ljudsko dostojanstvo

Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Udruženje logoraša grada Mostara uputilo je reagovanje na jučerašnje izjave predsjednika HDZ-a Dragana Čovića vezano za otvaranje muzeja HVO-a na mjestu konc logora Heliodrom.

U sapoćenju stoji:

“Oni” koji pozivaju i traže da se na prostoru Heliodroma ne može raditi Muzej vojsci koja je presuđena za ratni zločin i UZP su žrtve tadašnje politike koju je provodio i koju  slijedi Dragan Čović. Više nego licemjerno je od osobe koja je izrabljivala logoraše za vrijeme svoga direktorovanja da druge naziva licemjernima i da drugima dijeli lekcije o ljudskosti, a da pri tome ne pogleda sebe u ogledalu.

Ti kojima se od strane gore imenovanog pokušava prišiti licemjerje se javno zalažu da niko ne smije ništa graditi na mjestu stradanja naroda u Bosni i Hercegovini bez obzira iz kojeg naroda dolaze. To što su dosadašnjima aktivnostima na mijenjanju istorijskih činjenica nailazili na šutnju je promjenjeno i nikad se više neće šutjeti na takve pokušaje indirektnog negiranja sudskih presuda.

Također da skrenemo pažnju “goniču robova”, Vaše žrtve ne prave politički događaj već se bore za ljudsko dostojanstvo koje ne stanuje pri Vama jer je to za Vas nedostignuti nivo ljudskosti. Vaš pokušaj da to svedete na političku priču je više nego perfidan pokušaj poniženja žrtava koji su prošle kroz taj logor čiji ste i vi “korisnik” bili.

Ono što želimo kao ljudska bića koja su prošle strahote u logoru Heliodrom jeste da nam nakon 30 godina osoba koja ne priznaje presude Međunarodnog suda u Hagu ne dijeli lekcije iz ljudskosti koju nema.

Svaka žrtva je žrtva i niko nema pravo da joj osporava pravo na  pa ni junoša politike negiranja  počinjenih ratnih zločina.

tacno.net
Autor/ica 31.5.2023. u 17:35