CIK poništio izbore u Stocu: Inicijativa za Stolac će bojkotirati izbore u Stocu

tačno.net
Autor/ica 12.1.2017. u 13:44

CIK poništio izbore u Stocu:  Inicijativa za Stolac će bojkotirati izbore u Stocu

Izbori u Stocu su prekinuti 2. oktobra 2016. godine, a u roku od 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK mora raspisati izbore u Stocu.

Za odluku o poništavanju izbora u Stocu glasala su četiri člana komisije, dok je svoj glas na ovu odluku telefonskim putem dao član CIK-a Branko Petrić.

Telefonskim putem je glasao i Ahmet Šantić koji je bio protiv odluke, jer smatra da je izbore trebalo poništiti na svim izbornim mjestima u tom gradu, uključujući i one mobilnih timova.

Rok za žalbe na ovu odluku je dva dana. Ranijom odlukom CIK-a, koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH, s kandidatske liste za načelnika ovog grada je izbrisan kandidat Salmir Kaplan.

Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je Jozo Matić koji je općinski pravobranilac u Stocu, dok su za zamjenske članove imenovani Rifat Zlomužica, koji je trenutno član Gradske izborne komisije Mostar, i Predrag Šupljegljav, bivši član Gradske izborne komisije Mostar. Svi su diplomirani pravnici.

CIK je danas usvojio zaključak o potraživanju sredstava iz rezerve budžeta institucija BiH za 2017. godinu u iznosu od 19.000 KM. Navedena sredstva su potrebna za aktivnosti koje provodi CIK dok naknade članovima biračkih odbora osigurava općina, saopćeno je.

Nermina Frenjo iz Inicijative za Stolac za Klix.ba je kazala da je njihov stav bojkot izbora koje će u narednom periodu zakazati CIK.

“Bez obzira na to u kakvom sastavu bude Općinska izborna komisija (OIK), institucije su pokazale svoje neznanje i nepristrasnost. Nemamo povjerenja u te institucije i nećemo izaći na naredne izbore. Sankcionirano je 35 članova biračkih odbora, a sada se postavlja pitanje ko će ih zamijeniti”, kazala je Frenjo.

Iz Inicijative za Stolac se pitaju ko će provjeravati ispravnost ličnih karata i da li će ponovo ljudi glasati s hrvatskim pasošima, lovačkim dozvolama i slično.

Na pitanje kako komentira skidanje s liste kandidata za načelnika Salmira Kaplana, Frenjo objašnjava kako je riječ o apsurdu.

“Negodujemo zbog povlačenja Salmira Kaplana s liste za načelnika Općine Stolac jer u tom slučaju Bošnjaci u Stocu nemaju za koga glasati. Takve izbore ne priznajemo”, kazala je naša sagovornica.

Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 12.1.2017. u 13:44