Irma Baralija: Obilježavanje Planinice šahovnicom je prvi vijesnik izbora u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 27.3.2016. u 11:40

Irma Baralija: Obilježavanje Planinice šahovnicom je prvi vijesnik izbora u Mostaru

„Postavljanje šahovnice na Planinici urađeno je po svima nama dobro poznatom predizbornom scenariju vladajućih struktura u Mostaru: dobro organizirana grupa huligana-plaćenika izazove incident, koji će da se pretvori u međuetničko nepovjerenje, strah i mržnju, što je situacija u kojoj nacionalističke stranke profitiraju“, smatra Irma Baralija, članica Predsjedništva Naše stranke.

Baralija je pozvala sve Mostarce da se snagom razuma i miroljubivosti suprotstave provokacijama političkih plaćenika i huligana. Ono što posebno, po njenom mišljenju, čini ovaj incident gnusnim činom jeste što dolazi nakon susreta Pape Franje sa sirijskim izbjeglicama i uoči blagdana Uskrsa.

„Teško je zamisliti koliko pomračen um moraju imati ti huligani, kada svečanu i miroljubivu atmosferu uoči Uskrsa, narušavaju unošenjem nemira i straha. To je totalno nepoštivanje vjere i osjećaja vjernika“, kazala je Irma Baralija, koja je i predsjednica Odbora NS-a u Mostaru.

Baralija smatra da nadležni organi moraju reagirati. “Osobe koje su snimile današnji skup na Planinici, i postavile na You Tube taj snimak u kojem je prisutan govor mržnje – počinile su krivično djelo, koje pada pod član 166. Krivičnog zakona FBiH, a u kojem stoji ‘ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina’ “, kazala je ona.

Dodala je da bi u narednom periodu moglo doći do niza sličnih incidenata. „Vladajuće strukture računaju da samo zasljepljujuća etnička mržnja može onemogućiti glasače da uvide svu pogubnost dugogodišnje vladavine koalicije HDZ-SDA. Mi ipak čvrsto vjerujemo da su građani Mostara više nego ikad svjesni da su osnovni problemi Mostara isti za sve, i da su rješivi samo zajedničkim naporima”, zaključila je.

tačno.net
Autor/ica 27.3.2016. u 11:40