Očekujući veliki jubilej

tačno.net
Autor/ica 20.1.2015. u 11:19

Očekujući veliki jubilej

Jučer je ansambl Mostarskog teatra mladih 1974 u Bosanskom Grahovu i Livnu odigrao interaktivnu predstavu Teatra u obrazovanju „Maske“. Predstave su igrane u okviru projekta organizacije iz Livna „Žene Livna“ u tamošnjim osnovnim školama, a pored učenika prisustvovali su im i u proces aktivno bili uključeni i roditelji, te nastavno osoblje. U predstavi igraju: Iman Dilberović, Ajla Hodžić, Faris Količić, Miran Bečević i Adis Sandžaktar. Facilitator je bio Sead Đulić, a predstavu je režirala Ema Laković. Sa ovim izvedbama „Maske“ su reprizirane 449 puta. Nakon predstava dogovoren je čitav niz novih aktivnosti u općinama Livanjskog kantona i nastavak uspješne saradnje eMTeeM – a 1974 i organizacije „Li women iz Livna.

Već danas dio stručnog tima eMTeeM – a 1974 i Centra za dramski odgoj putuje u Beograd gdje će učestvovati na Radionici “Strateško i komunikacijsko planiranje, a koja traje dva dana i to 21. i 22. januara. Radionica se održava u okviru NVO akademije ERSTE fondacije organizirane za dobitnike i finaliste ERSTE nagrade.

U srijedu, 21. januara na MEMORIJALNOJ SCENI 2532 sa početkom u 20,00 sati biće druga izvedba autorskog projekta Seada Đulića “PRESUDA: TIHA LIKVIDACIJA”. Radi se o ispovjednoj predstavi koja otvoreno i bez dlake na jeziku govori o pokušajima likvidacije eMTeeM – a i samog autora, o politici, smrti, ljubavi, ratu, životu, …o nama. Predstava je to koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

A u petak, 23. januara eMTeeM 1974 u Omladinskom kulturnom centru „Kolo Dubravsko“ na Bivolju Brdu i općini Čapljina igra 149 – tu reprizu predstave „MIMAR“ za koju je tekst napisala Ljubica Ostojić po priči Refika Hamzića. U predstavi igraju: Merjema Macić, Selma Husnić, Faris Smajkić i Midhad Mašić. Režirao ju je Sead Đulić, a scenografiju je uiradila Aldina Begić, a kostime Amra Džinalija. Sevdalinku izabrao Ismet Ćumurija.

Nakon izuzetno dinamične sedmice eMTeeM 1974 za utorak, 27. januara zakazao je svečanost povodom jubilarnog 150 – tog izvođenja predstave “Mimar”.

tačno.net
Autor/ica 20.1.2015. u 11:19