Zašto su muškarci i žene ljubomorni na različit način?

Autor/ica 18.5.2011. u 05:31

Zašto su muškarci i žene ljubomorni na različit način?

Iako se na prvi pogled čini da su muškarci i žene podjednako ljubomorni, to nije potpuno točno. Detaljnije analize pokazuju da su muškarci i žene, premda  doživljavaju jednak stupanj ljubomore, različiti po tome koliku važnost pridaju određenim znakovima i ponašanjima koji izazivaju ljubomoru.

Konkretno, muškarcima više smeta mogućnost seksualne nevjere njihove partnerice, a ženama mogućnost emocionalne nevjere njihova partnera. Istraživanja spolnih razlika u ljubomori provedena na raznim kontinentima pokazuju da je ovaj obrazac univerzalan. Koji je razlog ovome?

Psiholozi smatraju da se osnova svega može sažeti u stihu ‘Mama’s baby, papa’s maybe’. Odnosno, oni tvrde da je muškarcu u interesu da mu njegova partnerica bude seksualno vjerna, jer time rješava problem nesigurnosti u očinstvo djece. Seksualna je ljubomora, dakle, evoluirani psihološki mehanizam koji može usmjeriti muškarca na okolnosti u kojima bi mu partnerica mogla biti nevjerna. Nadalje, može potaknuti aktivnosti koje će spriječiti kontakte partnerice s drugim muškarcima ili potaknuti muškarca da poveća vlastite napore u ispunjavanju partneričinih želja (u nadi da će to umanjiti njezinu potrebu za drugim partnerom). Na kraju, ljubomora može na neki način ukloniti rivale koji pokazuju seksualno zanimanje za njegovu partnericu.

Budući da je sigurnost u majčinstvo stopostotna, žene se suočavaju s drukčijim problemom moguće partnerove nevjere. Taj problem leži u činjenici da bi muškarac koji je emotivno vezan s nekom drugom ženom mogao početi trošiti svoje vrijeme, pažnju, energiju i sredstva na tu drugu ženu (a ne na svoju partnericu i njezinu djecu).

Zbog toga se ženska ljubomora više usmjerava na signale dugotrajne vezanosti partnera s drugom osobom, odnosno njegova emocionalnog angažmana s tom osobom. U tim razlikama leži razlog zašto će ona njemu lakše oprostiti ako ga uhvati u šlatanju mlađahne uredske suradnice, nego ako otkrije da čuva njezine mailove i SMS-ove. To ujedno objašnjava i zašto će on njoj jako teško oprostiti francuski poljubac sa šefom na božićnom domjenku, ali će se vjerojatno samo nasmijati na srednjoškolski spomenar s uvojkom kose njezine stare ljubavi. 

Autor/ica 18.5.2011. u 05:31