Sve što morate znati o cijepljenju bebe…

Autor/ica 12.3.2012. u 20:16

Sve što morate znati o cijepljenju bebe…

Cijepljenje je kod nas zakonom propisana obveza. Njime se dječji organizam potiče da sam razvije specifičnu obranu prema nekoj zaraznoj bolesti. Program cijepljenja počinje odmah nakon rođenja i nastavlja se u određenim vremenskim razmacima, kojih se treba pridržavati, jer se tako obnavlja zaštita od bolesti. Kod nekih je cjepiva dovoljno jedno cijepljenje, ili dva, da bi se postigla dugotrajna zaštita. Većinu cjepiva treba međutim primjenjivati opetovano. Važno je da se točno propisani redoslijed cijepljenja poštuje, jer ako prođe previše vremena između nekih cijepljenja, može se dogoditi da se cijeli postupak mora ponoviti.

Osim obveznog cijepljenja čije troškove snosi država, postoji i nekoliko cjepiva koje roditelji moraju sami platiti, koja pedijatri preporučuju, ali nisu obvezna, primjerice, cjepivo protiv rotavirusa. Ako roditelj u Hrvatskoj odbije cijepljenje djeteta, mora potpisati izjavu, a pedijatar ga prijavljuje sanitarnoj inspekciji, koja predlaže pokretanje prekršajnog postupka i naplaćuje roditeljima kaznu od 2000 kuna.

Protiv BCG već u rodilištu

Protiv tuberkuloze je prvo cjepivo koje dijete dobije još u rodilištu, u lijevu nadlakticu. Zajedno s otpusnim pismom, dobije se i iskaznica u kojoj je zabilježen podatak o cjepivu BCG. Odmah se u rodilištu cjepi i protiv  hepatitisa B. Ako dijete nije rođeno u rodilištu, cijepi se BCG cjepivom do navršena dva mjeseca starosti, a protiv hepatitisa B u prvom mjesecu života. Sva djeca koja nisu cijepljena u rodilištu odnosno do dva mjeseca starosti moraju se cijepiti BCG cjepivom do navršene prve godine života.

HIB cjepivo

Cijepljenje protiv bakterije hemofilus influence tip B uvršteno je u obvezni program cijepljenja 2002.godine. Taj tip bakterija može uzrokovati i po život opasne bolesti kao što je upala pluća i upala moždanih opni (meningitis). Cjepivo se može primjeniti nakon 6.tjedna života i to injekcijom u mišić. Da bi zaštita bila potpuna treba cijepiti 3 puta zaredom, s razmakom od barem 4 tjedna.   

DTP cjepivo

Radi se o kombiniranom cjepivu protiv triju bolesti : difterija – tetanus- pertusis-parapertusis. Zaštita se provodi cijepljenjem s kombiniranim  DI-TE-PER  (DTPa-IPV-Hib = “5u1”) ili DTPa cjepivom ovisno o dobi djeteta.Također se može primijeniti kombinirano cjepivo “6u1” koje još sadrži komponentu protiv hepatitisa B te se na taj način može smanjiti broj uboda injekcijom koje je djetetu potrebno primijeniti u prvih nekoliko mjeseci života. Pri tome treba imati na umu da trošak cijepljenja cjepivom “6u1” snosi sam roditelj.

Acelularno cjepivo rjeđe dovodi do neželjenih reakcija, a jednako je učinkovito u zaštiti protiv bolesti. U Hrvatskoj je uvedeno cijepljenje acelularnim kombiniranim cjepivom “5u1” od 2008. godine. Da bi bila zaštićena, djeca moraju  primiti 5 doza DTPa cjepiva; po jednu u sljedećim razdobljima života: 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 2. godini, – kombinirano “5u1” ili “6u1” cjepivo.

POLIO
Polio ili dječja paraliza. Poliomijelitis je virusna infekcija koja uzrokuje bolest paralizu, nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu.Cijepljenjem protiv poliomijelitisa može se spriječiti nastanak bolesti.Za zaštitu od poliomijelitisa koristi se “mrtvo” – inaktivirano cjepivo protiv poliomijelitisa (IPV), koje se primjenjuje putem injekcije, koje se u Hrvatskoj primjenjuje u Obveznom programu cijepljenja od travnja 2008.godine.

Cjepivo protiv Hib-a se u Hrvatskoj od travnja 2008. godine u obaveznom programu cijepljenja primijenjuje u sastavu kombiniranog cjepiva u jednoj injekciji (tzv. “5u1” ) zajedno s cjepivom protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa. Osim obaveznog programa i besplatnog 5 komponentnog cjepiva, na tržištu je dostupno i preporučeno 6 komponentno cjepivo “6u1” koje također sadrži komponentu zaštite od poliomijelitisa ,no ono roditelj po preporuci pedijatra kupuje samostalno.

Ospice, zaušnjaci, rubeola

To je još jedno obvezno cjepivo. Radi se o kombiniranom cjepivu protiv triju bolesti u jednoj injekciji. Ospice su virusna bolest koja uzrokuje osip, vrućicu i upalu dišnih putova. Rubeola je obično blaga bolest s umjereno povišenom temperaturom i osipom. Zaušnjaci su upala pljuvačne žlijezde uz povišenu temperaturu no može pogoditi i druge organe kao što su spolne žlijezde i moždane ovojnice. Cjepivo se daje djetetu nakon 12.mjeseca starosti.

Što su kombinirana cjepiva?

Svako kombinirano cjepivo sadrži nekoliko antigena te pruža zaštitu od nekoliko zaraznih bolesti odjednom.Osim MoPaRu cjepiva, te DiTePer cjepiva koje se koristilo do nedavno, u Hrvatskoj je u obavezni program cijepljenja uvedeno i 5-komponentno kombinirano cjepivo.To cjepivo pruža zaštitu od 5 zaraznih bolesti jednim ubodom:od difterije, tetanusa, pertusisa (acelularni), dječje paralize, i Hib-a. Cijepljenje kombiniranim cjepivom protiv DTPa, poliomijelitisa i Hib-a provodi se prema kalendaru cijepljenja: 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci i u 2. godini života.

Najčešće nuspojave cijepljenja

Cijepljenje u većine djece prođe sa malim otokom na mjestu uboda, ili u rijetkim slučajevima i kratkotrajnim povišenjem temperature (posebice dojenčad). Burne opće i lokalne reakcije su moguće, rijetke su, i očituju se u vidu visoke i dugotrajne temperature, vriskavog plača, gubitka svijesti te reakcijama preosjetljivosti. Jednostavnom primjenom lijekova protiv temperature i boli mogu se te moguće nuspojave znatno smanjiti. Da bi se pristupilo cijepljenju, dijete mora biti zdravo, od preboljele gripe ili teže virusne bolesti (npr. vodenih kozica) treba proći barem 6-8 tjedana.

U 2010.prijavljeno 277 nuspojava cijepljenja

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti prijavljeno je u 2010.godini ukupno 277 nuspojava cijepljenja. Najviše je bilo prijava na MoPaRu cjepivo protiv ospica, mumpsa i rubeole, 122 nuspojave, zatim na Pediacel (cjepivo DTPa-IPV-Hib), ukupno 39 nuspojava. Slijedi cjepivo Infanrix  (DTPa cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca) sa 37 nuspojava. 24 nuspojave zabilježene su kod cjepiva Td , protiv tetanusa i difterije kod djece starije od sedam godina i odraslih.

Nuspojave nakon primjene MoPaRu cjepiva u 2010.godini bile su najbrojnije, od 122 prijavljene, 111 su dobili zaušnjake. Zabilježena su tri meningitisa, koji su se do 2008. javljali u većem broju dok nije 2009.MPR cjepivo Imunološkog zavoda zamijenjeno Priorix cjepivom. Pedijatri najčešće roditeljima i sugeriraju da cijepe dijete stranim cjepivom Priorixom jer ima manje nuspojava, a to se cjepivo plaća.

Najčešća nuspojava kod DTPa-IPV-Hib cjepiva bile su lokalne reakcije, koje se odnose na edem na mjestu primjene. Dio lokalnih reakcija praćen j povišenom tjelesnom temperaturom, a kako se navodi u publikaciji HZZO-a, sve su lokalne reakcije prošle uz simptomatsku terapiju u roku 1-7 dana. Nuspojave nakon primjene DTPa (Infanrix) u 2010.godini su bile lokalne reakcije, sve su nastale do tri dana nakon cijepljenja, a očituju se crvenilom ili oteklinom.   

Autor/ica 12.3.2012. u 20:16