Sarajlije i turisti uživali u kafi iz najveće džezve na svijetu

tačno.net
Autor/ica 28.12.2013. u 13:01

Sarajlije i turisti uživali u kafi iz najveće džezve na svijetu

Danas su brojne Sarajlije i turisti još jednom imali priliku uživati u pravoj bosanskoj kafi napravljenoj u najvećoj džezvi na svijetu

Na Sarajevo Holiday Marketu danas je upriličena degustacija bosanske kafe iz najveće džezve na svijetu, ‘Zlatne džezve’, javlja Anadolu Agency (AA).

Džezva, koju je za kompaniju Vispak iz Visokog izradio sarajevski kazandžija Nasir Jabučar, obišla je brojne svjetske zemlje, a danas su brojne Sarajlije i turisti još jednom imali priliku uživati u pravoj bosanskoj kafi napravljenoj u najvećoj džezvi na svijetu.

Džemal Balta iz kompanije Vispak pojasnio je proces pravljenja kafe. Kad voda u džezvi prokuha, mala količina se odlije, a u džezvu se naspe kafa. Kada se kajmak podigne, ponovo se zaspe ostatkom vode i služi.

“Uvijek je kafa iz Zlatne džezve besplatna. Ovo nije prvi put, ova džezva je napravljena 2004. godine. Naredna godina joj je jubilarna, deset godina. Uvijek je u pokretu, obišla je BiH, Tursku, Njemačku, Austriju, Crnu Goru. Nadam se da će biti i u Brazilu”, poručio je Balta.

Džezva u centru Sarajevu izazvala je veliku pažnju prolaznika, pa je tako pored onih koji su željeli popiti kafu iz nje, bio i veliki broj turista koji su se slikali pored džezve, koja je upisana i u Guinessovu knjigu rekorda.

tačno.net
Autor/ica 28.12.2013. u 13:01