Potresna poruka djevojčice koja se spasila od prisilnog braka: Udajte me i ubit ću se

tačno.net
Autor/ica 23.7.2013. u 07:37

Potresna poruka djevojčice koja se spasila od prisilnog braka: Udajte me i ubit ću se

 Potresni video u kojem 11-godišnja djevojčica iz Jemena, Nada al-Ahdal, tvrdi da je pobjegla od kuće kako bi izbjegla ugovoreni brak novi je hit na internetu.

Naime, djevojčica tvrdi da se spasila od prisilnog braka nakon što se u sve umiješao njen ujak.

“Udajte me i ubit ću se”, upozorava u videu koji je postavljen na YouTubeu. “Zar nemaju nimalo milosti? Bolje mi je da umrem. Nisu djeca kriva. Nisam ja jedina. To se može svima desiti. Neka djeca su se odlučila baciti u more i više ih nema. Ubili su naše snove, ubili su sve što je u nama. Ovo je kriminal, ovo je jednostavno kriminal”, riječi su ove 11-godišnjakinje.

U videu koji je snimljen u automobilu Nada objašnjava da ne želi napustiti svoj porodicu jer u suprotnom ne bi imala nikakav život, a ostala bi i bez obrazovanja.

Nada je jedno od osmero djece, a odgojio ju je ujak Abdel Salem al-Ahdal, no njeni roditelji su je namjeravali udati. Djevojčica, stoga, optužuje majku da je pristala na taj brak samo iz interesa.

“Ja nisam predmet na prodaju. Ja sam ljudsko biće i radije ću umrijeti nego da se udam u ovim godinama”, kaže Nada čija je 18-godišnja sestra već nekoliko puta bila vjerena.

Roditelji su za svaku prosidbu dobijali novac. Nadin ujak je bio protiv takvog ponašanja pa je 11-godišnjakinju uzeo sebi kako bi je spasio.

“Nada nije imala ni 11 godina kada je brak ugovoren. Nisam to mogao dozvoliti posebno nakon što su njenu tetku udali u 13. godini zbog čega se zapalila. Zvao sam mladoženju da mu kažem da Nada nije dobra za njega, da ne nosi veo i da voli da pjeva”, rekao je Nadin ujak.

Nakon njegove intervencije, zaruke su otkazane, no Nadini roditelji nisu htjeli odustati te su dogovorili novi brak. Djevojčica je nakon toga pobjegla kod ujaka.

klix

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 23.7.2013. u 07:37