Posle 72 godine sestre iz BiH se našle preko Fejsbuka

tačno.net
Autor/ica 6.1.2013. u 12:26

Posle 72 godine sestre iz BiH se našle preko Fejsbuka

Dve rođene sestre iz Bosne susrele su se prvi put nakon pune 72 godine, zahvaljujući društvenoj mreži “Fejsbuk”, iako su živele samo 200 kilometara jedna od druge, izvestili su danas lokalni mediji.

Sestre Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), nisu videle jedna drugu od 1941. godine, objavile su banjalučke “Nezavisne novine” na svom veb sajtu.

Hedija, koja je tada imala 10 godina, odvojila se od porodice dok su bežali iz svog sela na severozapadu Bosne, na početku Drugog svetskog rata. Devojčica je završila u sirotištu u Banjaluci, dok su roditelji poginuli u ratu, a brat emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

– Ljudi su posle rata pričali razne priče. Neko je rekao da su svi otišli u Ameriku, dok su drugi tvrdili da su svi poginuli u ratu. Izgubila sam svaku nadu da ću pronaći nekog svog – rekla je Hedija.

Ona se kasnije sa porodicom preselila u jedno selo u blizini Tuzle na severoistoku, dok je njena sestra živela u drugom selu na severozapadu Bosne.

Sestre su saznale jedna za drugu i naposletku se ponovo srele pošto se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresovao za porodične korene i kontaktirao tetkinu ćerku preko “Fejsbuka”.

Sredinom prošle godine izgubljene sestre su se prvi put čule preko telefona, a ovih dana su se i susrele nakon više od sedam decenija.

– Bilo je suza i neverice. Iako je prošlo toliko vremena, obe se sećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz detinjstva – kazale su zagrljene sestre i izrazile nadu da će uspeti ostvariti vezu i sa izgubljenim bratom ili nekim od njegovih potomaka.

Sastavljene životne niti, veruju, nikada više neće biti prekinute, a uskoro planiraju i upoznavanje svih članova svojih porodica.

tačno.net
Autor/ica 6.1.2013. u 12:26