Polanski dobio nagradu dvije godine poslije

Autor/ica 30.9.2011. u 19:39

Polanski dobio nagradu dvije godine poslije

 

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski/78/ je u Zürichu dobio Počasno priznanje od  prije dvije godine, kojega nije mogao uzeti radi pritvora. Bez bilo kakvih zdravstvenih problema, pojavio se u smokingu uz krike i gromoglasan pljesak slijedbenika i filmofila. Podijelio je mnoštvo potpisa i pozirao ispred stotinjak fotografa,  okupljenih u švicarskoj metropoli. U dvorani nazvanoj “Corso”, gdje se i organizira Festival, Polanskom je priredjena “Standing ovation” od nekoliko minuta. Slavni cineast je prokomentirao na francuskom : “Čudnog li obilježja”! Zadovoljan sam biti među vama jer što mi se dogodilo nije me samo šokiralo nego se isto dogodilo mojoj obitelji ali i manifestaciji”. Roman Polanski se zahvalio osoblju zatvora jer su mu pomogli da preživi i prebrodi sve okolnosti. Istakao je svoju ljubav prema Švicarskoj gdje “uvijek rado dođe” uprkos hvatanju i pritvoru od prije dvije godine. Podvukao je pred kamerama švicarske televizije TSR, kako će uvijek rado doći, iako je bio više nego iznenađen lišavanjem slobode, 27 rujna 2009 godine, na gradskom aerodromu. Ali on redovito posjećuje Švicarsku i ne misli mijenjati navike, posebno što ima mnoštvo prijatelja.

Roman Polanski se nastanio u Švicarskoj nakon ubojstva prve supruge Sharon Tate, koju je u osmom mjesecu trudnoće ubio zločinac Charles Manson, sa četiri pomagača njegove sekte. Nakon rujanskog zaustavljanja, čuveni Poljak rođen u Parizu, je napustio Zuriški zatvor Winterthur pa otišao u kucći pritvor, u vlastiti zamak Gstaad jer je platio kauciju od 4,5 milijuna švicarskih franaka a morao je nositi i elektronsku narukvicu.

Oslobođen srpnja 2010, mogao je napustit rezidenciju i vratiti se obitelji u Paris jer je Švicarska odbila njegovo izručenje u SAD. Polanski je tražen zbog silovanja 13 godišnje maloljetnice, 1977 godine.

Autor/ica 30.9.2011. u 19:39