Objavite rat ljubomori: Sačuvajte samopouzdanje i prijateljstva!

Autor/ica 17.7.2012. u 12:15

Objavite rat ljubomori: Sačuvajte samopouzdanje i prijateljstva!

Kuća vaše prijateljice je veća od vaše, deca su joj bolja u školi, suprug pažljiviji, a karijera je odavno zasenila vašu. Retke su žene koje u uspešnim prijateljicama vide uzor od kog mogu ponešto i da nauče.

“Najčešće ih doživljavaju kao konkurenciju i tad se rađa ljubomora”, zver koja i najbolje prijateljstvo pretvara u pakao. “Žene instinktivno upoređuju sebe s prijateljicama” – pojašnjava Ajrin Levin, profesorka psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Njujorku. “Kad vaša prijateljica ima više novca od vas, bolje izgleda ili se u nekim životnim epizodama snašla bolje od vas, sasvim je prirodno da osećate određenu dozu ljubomore. Ali ako u prijateljici počnete da vidite isključivo konkurenciju pa krenete u brutalno takmičenje s njom, to će podstaći lavinu negativnih emocija, što je verovatno i početak kraja vašeg prijateljstva. ***Šta nas čini srećnima, a da nisu pare?!

U takvim situacijama je vrlo važno biti svestan te zavisti jer to je prvi korak u osmišljavanju strategije za prevladavanje negativnih posledica tog osećaja”, tvrdi dr. Levin te poručuje da možete dobiti rat protiv ljubomore.

Na primer, ako vaša prijateljica ima veću kuću pa je prostraniji dom postao vaš glavni prioritet, krenite u akciju. Uvek se možete preseliti u veću kuću u prigradskom naselju, ali prvo razmislite i o većim računima te skupljem održavanju. Zapitajte se imate li uopšte razloga da budete ljubomorni na nekog ko je pritisnut tako visokim troškovima stanovanja.

ONA IMA POSAO, STATUS, KARIJERU I PLATU IZ SNOVA

Iza dobre plate je mnogo neprospavanih noći i stresa. Umesto da joj zavidite, od prijateljice zatražite poslovni savet. Može vam pomoći da rešite profesionalne dileme, sastavite dobar CV i pripremite se za razgovor za posao.

STAV “I JA BIH TAKVE CIPELE” RUŠI SAMOPOUZDANJE

Ona je uvek besprekorno obučena. Nemojte pasti u iskušenje i kupiti cipele kakve ima vaša prijateljica jer to vas dugoročno neće usrećiti. Oseća ćete se ispunjeno tek kad pronađete nešto što je odraz vašega prepoznatljivog stila. ***Kakvi treba da budete da bi vas svi voleli

KAD JE U PITANJU ZDRAVLJE, KONKURENCIJA JE DOBRODOŠLA

Ona je vitka, a vas muči višak kilograma. Kad je težina u pitanju, zdrava konkurencija je dobrodošla, zatose slobodno uspoređujte s prijateljicom. Krenite na fitnes, radom na sebi pobedićete ljubomoru i ojačati samopouzdanje.

SPOLJA SE TUĐE PORODICE UVEK ČINE SAVRŠENIM

Kad svoju decu upoređujete s prijateljičinom, imajte na umu da vam se gledano sa strane sve u drugoj porodici čini idealno. Usredsredite se na prijateljstvo, a ne na prijateljičinu porodicu, te isplanirajte zajedničke aktivnosti, piše 24 sata. ***Kako da promenite svoj život

DOBAR UZOR

Prijateljičin ispunjen brak može da vam bude inspiracija za promene. Isto tako, ustanovite li da vaša prijateljica vodi ispunjeniji život, radi na sebi, brine se za zdravlje i telo, dodatno se obrazuje i sl., to može i vas da podstakne na pozitivne promene u životu.

Razmislite šta možete da uradite da se promenite, ali ne krivite sebe jer niste drugačija osoba. Ne smatrajte se gubitnikom zato što mislite da su svi drugi srećniji, uspešniji, sposobniji i lepši od vas. Neki ljudi se rađaju obdareni natprosečnom inteligencijom, savršenim telom ili neverovatnim fizičkim sposobnostima.

Možda ne pripadate onim velikim umovima tipa Stiv Džobsa koji prirodno funkcionišu na višem nivou od ostatka sveta, ali sigurno imate svoje vrednosti.

radiopingvin

Autor/ica 17.7.2012. u 12:15