Novi virus prenosi se kontaktom, do sada umrlo više od 700 osoba

tačno.net
Autor/ica 12.5.2013. u 18:38

Novi virus prenosi se kontaktom, do sada umrlo više od 700 osoba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je danas da se novi smrtonosni respiratorni virus, od koga je 18 ljudi umrlo na Bliskom istoku, najvjerovatnije prenosi bliskim kontaktom između ljudi.

Riječ je o korona virusu sličnom teškom akutnom respiratornom sindromu – SARS, od koga je od krajem 2003. godine, kada se pojavio u Aziji, do danas umrlo više od 700 ljudi.

“Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su se žarišta javila u različitim zemljama, što potkrepljuje hipotezu da u slučaju bliskog kontakta ovaj novi korona virus može da se prenese sa čovjeka na čovjeka”, rekao je pomoćnik generalnog direktora WHO Keiji Fukuda novinarima u Rijadu, nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

Međutim, neimenovani stručnjak za javno zdravlje rekao je za Reuters da “bliski kontakt” u ovom slučaju znači boraviti duži period na malom zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom.

U Saudijskoj Arabiji su umrla još dva lica zaražena korona virusom u regionu al-Ahsa, epicentru bolesti u toj zemlji.

Zamjenik ministra zdravlja Saudijske Aranije Ziad Memish rekao je da je do sada potvrđeno 15 slučajeva oboljelih, dok je devet osoba umrlo.

U međuvremenu su francuske vlasti saopštile da je virus potvrđen kod dvije osobe u toj zemlji.

Pod ljekarskim nadzorom je 124 osobe koje su bile u kontaktu sa prvim pacijentom, od čega su tri osobe bili zdravstveni radnici. Od kada se virus prvi put pojavio u septembru prošle godine u Saudijskoj Arabiji registrovan je i u Jordanu, Francuskoj, Britaniji i Njemačkoj.

tačno.net
Autor/ica 12.5.2013. u 18:38