Na petak 13. pati promet na burzama, a boje ga se i hoteli

Autor/ica 13.5.2011. u 10:45

Na petak 13. pati promet na burzama, a boje ga se i hoteli

Strah od petka 13. ili paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija održava praznovjerje da je to vrlo nesretan dan. U Bollywoodu tako nikad na taj dan neće biti filmska premijera jer se producenti boje da bi to donijelo lošu sreću i da film neće ostvariti očekivani uspjeh. Burza uvijek na taj dan ima slabiji promet, velike financijske ponude i transakcije također su vrlo rijetke, a ljudi često odustaju i od putovanja.

– Naš um je asocijativni sustav i ako bilo što bude na petak 13., mi ćemo to uvijek imati u podsvijesti i uvijek nastojati preskočiti taj dan – rekao je psiholog Thomas Gilovich.

Psiholozi tvrde da nema dokaza o predrasudama i lošoj sreći na petak 13. 

– Naš um potiče naše akcije i druge stvari koje će se dogoditi. Često se čini da smo mi sami uzročnici svojih nesreća jer na loše stvari mislimo i prije nego što se dogode – kaže psiholog Daniel Wegner.

To je posebno izraženo kod navijača sportskih ekipa koje se boje otići i do hladnjaka za vrijeme utakmice jer misle da bi to negativno moglo utjecati na rezultat utakmice. To se čak može nazvati paranormalnim ili paranojom, tvrdi Wegner.

Mnogi neboderi i hoteli nemaju 13. kat, a ni bolnice nisu imune na izostavljanje sobe s brojem 13. Neki aerodromi također izbjegavaju 13. izlaz.

Strah od broja 13 imao je i Napoleon, a američki predsjednik Franklin Roosevelt nikad nije putovao 13. u mjesecu.

Svaki mjesec koji ima petak 13. počinje u nedjelju. Najduže razdoblje koje prolazi bez petka 13. je 14 mjeseci. Petak 13. u prosjeku pada svakih 212,35 dana, a ove godine je jedino u svibnju.

Autor/ica 13.5.2011. u 10:45