Na Aljasci otkriven fosil reptila

Autor/ica 1.8.2011. u 08:50

Na Aljasci otkriven fosil reptila

Naučnici sa Aljaske otkrili su fosil retkog praistorijskog vodenog reptila, koji najverovatnije predstavlja najkompletniji skelet bića, pronađen na prostoru Severne Amerike, saopštio je Severni muzej (Museum of the North) Univerziteta Aljaske u Ferbanksu.

Skoro kompletan skelet pripada talatosaurusu (thalattosaur) – morskom stvorenju dugog repa, koje je nastanjivalo tople plitke vode u rano doba dinosaurusa i izumrlo je krajem Trijasa, pre 200 miliona godina.

Fosil je otkriven za vreme ekstremne oseke duž obale Nacionalne šume Tongas ( Tongas National Forest), preneo je Rojters. Većina otkrića fosilnih ostataka talatosaurusa su u vidu pojedinih kostiju ili delova kostiju, dok je novopronađeni fosil predstavlja gotovo kompletan skelet.

Naučnici su iskopali deo fosila u junu i sada ga ispituju kako bi utvrdili da li je reč o nepoznatoj vrsti, s obzirom na to da je u svetu do sada otkriveno 12 primeraka talatosaurusa. Geolog Džim Bajštal smatra da postoji velika verovatnoća da je u pitanju nepoznata vrsta.

„Fosil, koji liči na velikog guštera, pronađen je na jugoistoku Aljaske, dok su prethodni ostaci talatosaurusa otkriveni u Britanskoj Kolumbiji, Kanadi, Nevadi, u Alpima, iako su najbolji ostaci pronađeni u Kini”, rekao je on.

Deo pronađenog fosila nalazi se u Severnom muzeju, a stručnjaci procenjuju da je ceo skelet dugačak između jednog i tri metra, pri čemu trećina njegovog tela predstavlja rep.

Interesantno je da se na skeletu mogu uočiti ostaci mekog tkiva, što je izuzetno retko i može umnogome pomoći u otkrivanju kako je reptil izgledao. Naučnici će kasnije otkopati i ostatak fosila koji se i dalje nalazi u steni i nadaju se da će pronaći lobanju.

Autor/ica 1.8.2011. u 08:50