‘Muškarci žive na posuđenom vremenu’

tačno.net
Autor/ica 3.4.2013. u 09:59

‘Muškarci žive na posuđenom vremenu’

Y kromosom kod muškaraca ima samo 100 gena, a znanstvenica Jenny Graves kaže kako bi kroz pet milijuna godina taj kromosom mogoa potpuno nestati…

Agencija VLM

Znanstvenica Jenny Graves tvrdi da muškarci žive na posuđenom vremenu, odnosno da će muški dio naše vrste izumrijeti, a da je taj proces možda već i krenuo. Australska znanstvenica kaže da je za sve kriv Y kromosom, odnosno njegova nasljedna slabost. Njezina teorija temelji se na broju gena u kromosomima. Ženski dio, kromosom X, ima oko 1000 zdravih gena, dok je kod muškaraca na Y dijelu kromosoma taj broj evolucijom pao na 100 gena. Među njima je i SRY gen, koji određuje hoće li embrij biti muški ili ženski.

– Kod muškaraca Y kromosom je sam te je teško ispravljati greške, dok kod žena dva X kromosoma mogu razmjenjivati informacije i popravljati se – kaže Graves u svom predavanju, piše Daily Mail. Pojašnjava da su preostali kromosomi uglavnom ‘smeće’ te primjer lošeg dizajna.

Dobra stvar u svemu je što će, kako kaže, za nestanak Y kromosoma trebati pet milijuna godina.

No, profesor Robin Lovell-Badge sa Instituta za medicinska istraživanja u Londonu upozorava da su studije pokazale kako ova propadanja dolaze u valovima te da Y kromosom nije imao gubitaka već 25 milijuna godina.

– Ako se Y kromosom i izgubi u sljedećih nekoliko milijuna godina, medicina će imati dovoljno vremena da riješi ovaj problem – kaže Chris Mason sa sveučilišta u Londonu.

Jedno od rješenja je, kaže Graves, ako Y kromosom i nestane, da bi neki novi kromosom mogao preuzeti ulogu i dovesti do razvoja nove vrste.

tačno.net
Autor/ica 3.4.2013. u 09:59