Muškarci: zašto “ne” njima znači “da”

Autor/ica 17.5.2011. u 11:13

Muškarci: zašto “ne” njima znači “da”

Novo istraživanje pokazuje da većina nesporazuma koji nastaju u spavaćoj sobi ili u muško-ženskim odnosima zapravo ima koren u pogrešnoj muškoj introspekciji – žensko “ne” njima, uglavnom, znači “da”.

Pogrešna muška introspekcija je uzrok pogrešnih dešavanja u krevetu jer muškarci često ne umeju da protumače žensku potrebu da uspore ili stanu.

Kada žena kaže da je kasno, za muškarce to često znači ona želi da se stvari ubrzaju ili preskoči predigra.

Profesor komunikacije, Majkl Motli, to naziva introspekcijom.

Prethodna istraživanja su pokazala da je skoro 85 odsto studentkinja imalo iskustvo sa pogrešnom interpretacijom njenog jasnog ne. Sve se toga sećaju kao neprijatnosti.

Žensko “hajde da budemo prijatelji” se kod njih može protumačiti i kao nastavak dosadašnje veze ali i kao totalni prekid odnosa.

Motli je sproveo istraživanje sa 30 žena i 60 muškaraca koji su odgovarali na pitanja sa 4 ponuđena odgovora od kojih je samo jedan značio definitivan kraj odnosa. Neke poruke u odgovorima su išle od “hajde da prestanemo sa ovim” do veoma direktne poruke da se devojka viđa sa nekim drugim.

Za rečenicu “Viđam se sa nekim drugim” ponuđeni ogdovori su bili: želim da nastavim sa tobom ali to ne mora da znači da sam ti potpuno privržena, hoću da nastavimo ali da ostanemo diskretni, tako da moj drugi momak to ne sazna, želim da nastavimo ali da budeš svestan da ću i tebi uraditi ovo što radim sadašnjem dečku i ne želim da nastavimo sa ovim.

Ženama su ponuđeni odgovori i morale su se prisetiti kada su ih poslednji put upotrebljavale kao i u kojoj situaciji.

Autor/ica 17.5.2011. u 11:13