Moje dijete hoće mobilni telefon

Autor/ica 1.2.2012. u 13:45

Moje dijete hoće mobilni telefon

William ima 9 godina i – mobilni telefon o kojem sanjaju i njegovi vršnjaci.

“Vidiš, mama, on je mali kao i ja, a ima mobilni”, rekao je Gaspard, koji već mjesecima želi imati mobilni. “Redovito nas pita koliko će godina morati napuniti da dobije mobilni, kaže njegova mama Fabienne. Ne znam hoćemo li izdržati, ali ne planiramo mu ga kupiti dok ne napuni 13 godina”.

Gaspard će se morati strpiti još nekoliko godina… sve dok njegovi roditelji ne popuste pod pritiskom: 7,1% djece od 6 do 10 godina starosti imaju mobilni telefon u Francuskoj, u poređenju sa 26,5 u prosjeku u Europi, prema Eurobarometru iz 2009. Studija Credoc-a je u lipnju 2011. objavila da 74% djece od 12-14 godina već ima mobilni telefon.

Ova nova korištenja nisu bez posljedica po zdravlje mladih potrošača. “Studije elektromagnetskih valova su zaista pokazale da je bolje biti oprezan kad se radi o djeci, i čak o adolescentima, budući da im se mozak još razvija”, objasnio je Claude Allard, pedopsihijatar (1)

Oprez se dakle nameće, tim više što i drugi rizici vrebaju mlade korisnike. Pravi džepni računari, smartfoni, omogućavaju snimanje, igru i naročito surfanje internetom svugdje i u svako doba. “Radi se o nevjerojatnom otvaranju prema svijetu, iznosi ovaj stručnjak, ali to nije bez nedostataka i neophodno je s tim upoznati dijete.”

Potrebno je dakle biti budan i oprezan u vezi sa pitanjima vezanim za autorska prava na sliku, i insitira: “Ne snimaju se osobe u svom okruženju ‘u neugodnim situacijama’, ili ‘u problemima’, i ne stavljaju se video snimci na društvene mreže bez odobrenja, jer je to kažnjivo zakonom”.

Kao i kad je računar u pitanju, roditelji moraju upozoriti svoje dijete na opasnosti koje vrebaju na mreži, i posebno na virtualne prijatelje, “više manje dobronamjerne” i na podsticaje koji vladaju komercijalnim sajtovima.

Po našem mišljenju

Kad je sve ovo promišljeno, svaki roditelj će odrediti kada je pravi trenutak da se njegovom djetetu kupi mobilni telefon. Ima starosnih doba kad je takav telefon potpuno neupotrebljiv. “U osnovnoj školi nije neophodan”, potvrđuje stručnjak Claude Allard.

S druge strane, telefon to može postati u školi, jer pre-adolescent već ima izvjesnu autonomiju i priličito značajan društevni život, kaže ovaj pedopsihijatar.

Ipak je poželjno početi sa jednostavnim telefonom – ako ništa da bi dijete bilo zaštićeno od agresije, i da to svakako bude sa limitiranim pristupom internetu i ograničenim vremenom korištenja. S druge strane, treba naučiti mlado biće primijenjivati pravila uljudnosti …ne zaboravljajući na vlastiti primjer!

 

[1] Autor knjige Šta ima novo na televiziji? Pomoći našoj djeci u njihovom odabiru, (2005). Surađivao je na izradi knjižice o pravilnom korištenju prenosivih telefona namijenjenoj djeci i adolescenatima, koju je objavila Francuska udruga mobilnih operatera.

Autor/ica 1.2.2012. u 13:45