METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Arktička zima će okovati kontinent čak pet mjeseci

tačno.net
Autor/ica 1.11.2014. u 21:19

METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Arktička zima će okovati kontinent čak pet mjeseci

Nadolazeća zima biće najhladnija u poslednjih 100 godina, a zahvatiće veliki deo Starog kontinenta, najavljuju britanski meteorolozi.

Velike količine snega uporno će zatrpavati Evropu, praćene veoma niskim temperaturama. Prema procenama britanskih meteorolga, arktička zima će okovati kontinent čak pet meseci.

Oni najavljuju da prvi ledeni talas možemo očekivati već u novembru.

Za januar se predviđa rekordno niska temperatura od minus 27 stepeni Celzijusa, i to na većem delu kontinenta, uključujući i predeo u kojem se nalazi Srbija.

Niži predeli na bele pahulje čekaće do druge polovine novembra, kažu meteorolozi koji se slažu sa britanskim kolegama i prognoziraju da će nastupajuća zima biti hladnija i sa više snega nego prošla.

– Prvi sneg u nižim predelima može da se očekuje u novembru i to drugoj polovini meseca, a pratiće ga, svakako, jače zahlađenje. Poslednja nedelja novembra je uobičajeno vreme za prvi sneg u gradovima, ali ove godine možemo da ga očekujemo i malo ranije. Generalno, prošla zima je bila topla sa malo snega, a ove očekujemo znatno niže temperature, i više kiše i snega – navodi meteorolog Nedeljko Todorović.

Blic.rs

 

 

tačno.net
Autor/ica 1.11.2014. u 21:19