Kroz senzualnost otkrijte svoju seksualnost

Autor/ica 8.12.2011. u 19:27

Kroz senzualnost otkrijte svoju seksualnost

Je li vam seks neinteresantan i dosadan? Ako je dosadan, znate li koji bi mogao biti razlog tome? Što ste poduzeli po tom pitanju? Znamo da je za dobar seks potrebno dvoje, a za manjak strasti mogu biti različiti uzroci. Jedan od njih, koji sve češće muči „moderne“ žene, je odnos prema vlastitom tijelu i seksualnosti odnosno senzualnosti, a koji se u biti događa u vašem mozgu, a manifestira kroz cijelo vaše tijelo.   

Seks u biti je vrlo složeni proces koji je povezan s kožom, rukama, očima, genitalijama, koji moraju prenositi te osjećaje u mozak, a koji pak mora prepoznati te informacije kao seksualno uzbuđenje. On mora sve osjećaje, slike i senzacije spojiti u cjelinu, te poslati povratnu informaciju kroz vaše tijelo. Seks je najbolji kada su vaš mozak i tijelo u potpunosti usklađeni, a za to je potrebno da se prepustite onom što osjećate fizički i psihički, da budete opušteni i uzbuđeni, okruženi samo osjećajem što se događa onog trenutka između vas i vašeg partnera.

Možda će se nekome ovo objašnjenje činiti vrlo jednostavno, a nekome jako komplicirano, no bilo što mislili o tome, glavno pitanje je da li zaista uspijevate i postići upravo to što smo opisali. Činjenica je da je zapadna civilizacija počiva na nasljeđu u kojem je um odijeljen od tijela, što utječe na način kako mi vidimo svoja tijela, kako živimo u njima i kako doživljavamo seksualnost kroz naša tijela. Povezanost s našim tijelom je naučena, što znači da može biti i promijenjena, odnosno iznova naučena.

Za to će vjerojatno trebati neko određeno vrijeme ili čak može biti proces koji će trajati cijeli život, no zbog toga isto tako može biti nešto od čega ćete ubirati plodove cijeli život, i to ne samo u smislu seksualnog užitka.

Povežite tijelo i um

Dakle, kako možete početi poboljšavati vezu sa svojim tijelom? Kao prvo, morate prihvatiti da je vaše tijelo ravnopravan partner s vašim umom. Vaše tijelo ste vi, vi ste vaše tijelo. Mnogi ljudi svoje tijelo tretiraju kao robota u kojem oni žive, odnosno mjesto u kojem „stanuje“ njihova duša, a pridaju mu pozornosti samo kada nešto nije u redu s njim. No, kada pogledate realnost, jedini način na koji doživljavamo iskustva su kroz naše tijelo. Općenito je cilj dobrog i potpunog života u svakom smislu riječi jedino moguć ako su naš um i naše tijelo ravnopravni, tijelo niti smije biti podčinjeno niti dominantno.

Kao drugo, morate naučiti slušati signale vlastitog tijela. To možete na način da uzmete nekoliko minuta na dan, sjednete i ne radite ništa i usmjerite svoju pozornost na ono što fizički osjećate. Neka vam vaše tijelo govori o sebi, kako se osjeća u tom trenutku, te kroz njega pokušajte osjetiti što se događa u prostoru oko vas.

Treće, kada počnete slušati vlastito tijelo, postoji mogućnosti da ćete osjetiti znakove nelagode. Možda ste napeti, umorni, pod stresom, uzrujani ili vas pak nešto fizički boli. Pokušajte riješiti te probleme s više opuštanja, sna, zdravom prehranom, vježbanjem i općenito brigom o vlastitom tijelu. Ne možete očekivati da će vas vaše tijelo dobro „služiti“ i „slušati“, te da će vam slati osjećaje ugode, ako ne slušate njegove biološke potrebe.  

Četvrto, naučite živjeti u svojem tijelu, umjesto da gledate na njega izvana. Naime, svi mi smo naučeni objektivizirati svoje tijela, te zaboravljamo koliko je neurotično neprestano ocjenjivati vlastiti izgled u ogledalu, gledati se kroz oči drugih. Fokusirajte se na ono što vidite, osjećate, mirišite kroz svoje tijelo i vaša osjetila, a ne kako izgledate.

Svaki puta kada na sebi kritički ocjenjujete određeni dio tijela, pokušajte svoja osjetila usmjeriti na osjećaje koje doživljavate kroz taj dio tijela. Smeta li vam fizički taj dio tijela zbog osjećaja koji pobuđuje u vama ili se samo radi o njegovom izgledu koji ne ulazi u zadanu „šprancu“ trenutnog ideala ljepote? Prigrlite svoje tijelo, povežite se s njim, umjesto da ga kritički gledate.

Otvorite svoje osjetila

Kako biste vratili svoju senzualnost i za vrijeme seksa i osjetili sve promjene u vaše tijelu, strast i uzbuđenje, vrijeme je da se usmjerite na ono što se događa vama i oko vas tog zadanog trenutka. Ispraznite svoj um od svega osim osjećaja i senzacija.

Kako biste to s vremenom mogli postići, morate se predati tom trenutku i živjeti samo za taj trenutak. Kada savladate da vaš um i tijelo djeluju kao jedna cjelina, možete se upustiti u istraživanje onog što će vam pružiti još više zadovoljstva, što vam se više sviđa, a što manje. Nemojte žuriti, uzmite vremena. Dugom predigrom sa svojim partnerom istražujte vlastita tijela, opustite se i otkrijte nove stvari koje do sada niste znali jedan o drugome.

Ako nemate dovoljno samopouzdanja, pokušajte prvo sa samozadovoljavanjem, istražujući svoje tijelo dulje vrijeme. To je isto seksualno iskustvo, koje vam može pomoći u otkrivanju vlastitog tijela. Osim toga, s mogućnošću da zadovoljite sami sebe, moći ćete ostati povezani s fizičkim osjećajem strasti i iskusiti strastveni seks sa svojim partnerom.

Povezanost s partnerom

Ono što nikako ne smijete zaboraviti da ćete svoju novootkrivenu seksualnost i energiju koju će odašiljati vaše tijelo prenijeti na svojeg partnera, što će sigurno poboljšati cijelo zajedničko iskustvo. Ono što je ključno je da usporite i iskusite poglede vašeg partnera, zvukove, mirise i dodire. Fokusirajte se na sebe i kako vaše tijelo reagira na stimulaciju vašeg partnera i obrnuto, što vaše tijelo osjeća kada vi pružate zadovoljstvo vašem partneru s rukama, tijelom, usnama, glasom.

Neka se vaša predigra sastoji od stupnjeva, te se zadržavajte na svakom stupnju jedno određeno vrijeme, prije nego što povećate stimulaciju. Kada dođe vrijeme za samu penetraciju, samo putovanje prema cilju jednako tako mora biti iskustvo, tako da nemojte žuriti da čim prije završite.

Ako mislite da vas vaš partner ne stimulira dovoljno ili na način na koji biste vi voljeli, pokažite mu i recite što biste voljeli da vam on radi. Na taj način on će znati što točno treba raditi, što će njemu olakšati „posao“, a vama pružiti iznimni užitak. Osim toga i vi možete sami dodati svoj dodir na mjesto gdje vam je potrebna dodatna stimulacija. Ovo nije vrijeme za sram, nego užitak.

Senzualnost prakticirajte u svim segmentima svojeg života, ne samo tijekom seksa. Naime, senzualnost će vam pomoći da otvorite svoja osjetila na svijet oko sebe i da ga iskusite na sasvim drugačiji način nego do sada. To je užitak koji ne košta apsolutno ništa, a vaš život će učiniti intenzivnijim u svakom pogledu.

 

zena.hr

Autor/ica 8.12.2011. u 19:27