Koliko bi zapravo koštala kutija cigareta od marihuane?

tačno.net
Autor/ica 24.3.2014. u 10:50

Koliko bi zapravo koštala kutija cigareta od marihuane?

Od legalizacije marihuane u američkim državama Washington i Kolorado, ponovno je postala aktualna stara šala kako će Philip Morris proizvoditi Marlboro cigarete od ‘trave’.

Od legalizacije marihuane u američkim državama Washington i Kolorado ponovno je postala aktualna stara šala kako će Philip Morris proizvoditi Marlboro cigarete od ‘trave’, a koju je početkom godine zahuktala satirična stranica Abril Uno. Naravno, fotografija ‘zelenog Marlbora’ koja već neko vrijeme kruži internetom nije stvarna već je riječ o parodiji, ali mnoge je potaknula na nagađanja koliko bi zapravo koštala kutija cigareta od marihuane, piše Policy Mic.

Prema portalu Fast Company, proizvodnja jedne kutije koštala bi Philip Morris oko 40 dolara ako je riječ o ‘čistoj’ travi, odnosno oko 20 dolara ako bi bila pomiješana s duhanom. Proizvodni troškovi od 40 dolara znače da bi u trgovinama kutija marihuanskih cigareta koštala oko 70 do 80 dolara. ‘Premium’ odnosno visokokvalitetni proizvod mogao bi pak doseći cijenu od 120 dolara, a u slučaju cigareta miješanih s duhanom oko 40 dolara.

Međutim, Forbes pak ima malo drugačiju analizu i smatra kako bi velike kompanije sigurno pokušale pronaći jeftinije tehnike proizvodnje, kao što to rade kod proizvodnje običnih cigareta. Magazin predviđa da bi nakon liberalizacije tržišta marihuane cijena pala usporedno s promjenom poreznih regulativa i pozivima na protekcionizam u korist američkih proizvođača, a sami proizvodni troškovi mogli pasti na čak 50 centi! Troškovi distribucije i pakiranja bili bi istovremeno slični kao kod običnih cigareta, a u tom slučaju cigarete marihuane bile bi daleko jeftinije nego što to sugerira analiza Fast Companyja.

Hoće li marihuanske cigarete ikad postati stvarnost, teško je reći. Marihuana je još uvijek ilegalna u većini američkih država (i zemalja svijeta), a sama po sebi je vrlo kontroverzan proizvod, pa bi se proizvođači mogli suočiti s različitim regulativnim režimima u državama SAD-a. Istovremeno, pušači bi mogli biti sumnjičavi u kvalitetu proizvoda koji dolazi iz pogona velikih korporacija. Prema pisanju Policy Mica, tržište za takav proizvod svakako postoji, ali mogla bi proći desetljeća dok se uistinu pojavi u prodaji, ako se ikad i pojavi.

poslovni.hr

tačno.net
Autor/ica 24.3.2014. u 10:50