Hormoni su ‘krivi’ za odabir muškarca koji privlači ženu

Autor/ica 13.5.2011. u 10:54

Hormoni su ‘krivi’ za odabir muškarca koji privlači ženu

Korištenje hormonalne kontracepcije ometa kemijske signale tijela, pa će ženama koje ih uzimaju biti privlačniji nježniji i manje muževni muškarci, od onih s oštrim crtama lica i robusnog stava, otkrilo je istraživanje Sveučilišta London. Otprije je poznato da je razdoblje menstrualnog ciklusa i tip muškarca koji privlači ženu povezan te da će joj za vrijeme ovulacije biti najpoželjniji muškarci koji izgledaju muževno, jer im muževnost biološki simbolizira zdravo potomstvo.

No budući da umjetni hormoni u obliku pilule ometaju redovan menstrualni ciklus tj. pojavu ovulacije, remeti se i prirodna dinamika njenog organizma te što utječe i na poželjnost prema pripadnicima suprotnog spola.

Znanstvena studija iz 1990-ih istraživala je pravila po kojima će muškarac privući ženu te su zaključili da najveći utjecaj na to ima miris muškarca. Tako su žene u testiranjima redovito izabirale muškarce čiji je tjelesni miris na biološkoj razini upućivao da imaju najrazličitiji imunitetni i genetski sustav od njih samih.

– Upravo zbog miješanja kemijskih signala, pilula i druge hormonalne metode kontracepcije ometaju ugrađene mehanizme po kojima si žena odabire partnera – smatra voditeljica istraživanja Alexandra Alvergne.

Objašnjava kako žene pod utjecajem umjetnih hormona nemaju takvu “moć” raspoznavanja biološki privlačnih partnera.

Autor/ica 13.5.2011. u 10:54