Google, Facebook i Twitter blokiraju marihuanu

tačno.net
Autor/ica 25.1.2014. u 09:22

Google, Facebook i Twitter blokiraju marihuanu

Proizvođači marihuane morat će pronaći drugi način kako oglašavati svoje legalne proizvode online. Google, Facebook i Twitter ne namjeravaju im to dozvoliti

Čak će se i u američkim saveznim državama Colorado i Washington, koje su legalizirale prodaju marihuane odraslim osobama, i dalje pridržavati postojećih politika oglašavanja kad su narkotici u pitanju, piše Huffington Post.

Zagovornici marihuane smatraju tu odluku dvoličnom, pošto Google i Facebook bez problema nude oglase vezane uz alkoholna pića.

Prema Facebookovim smjernicama za oglašavanje, oglasi ne smiju prmicati ili posredovati pri prodaji ili uživanju ilegalnih ili lakih droga, duhanskih proizvoda, odnosno opreme za uživanje istih.

Dopustili su oglase kojima se zagovaralo korištenje i legalizacija marihuane, ali ne i prodaju ili posredovanje pri istoj.

Pravdaju se da je to zato što se zakoni koji reguliraju prodaju i uživanje marihuane znatno razlikuju diljem svijeta, pa se ne žele izložiti riziku da se takav oglas pojavi u dijelovima svijeta gdje se uživanje droga uopće ne tolerira. Zasad nemaju namjeru mijenjati svoju politiku, iako ne isključuju mogućnost da će se i to jednom dogoditi.

Sličnu politiku ima i Twitter, također na globalnoj razini, koja se odnosi na ‘prodaju supstanci koje potičnu neprirodnu eurofiju, promjene raspoloženja, imaju psihoaktivne učinke ili mijenjaju percepciju stvarnosti’, kao i opreme za uživanje istih.

Googleova službena politika za AdWords ne dozvoljava promociju droga, opreme, ali i pomagala za prolazak testova na droge. Marihuanu su izričito naveli, zajedno s još nekoliko narkotika, kao nepoželjnu.

Slično je i s drugim većim tražilicama, poput Binga i Twittera.

tportal.hr

tačno.net
Autor/ica 25.1.2014. u 09:22