GMO Skandal: Dugoročni učinci genetički modificirane hrane na ljude

tačno.net
Autor/ica 24.1.2013. u 14:24

GMO Skandal: Dugoročni učinci genetički modificirane hrane na ljude

Piše: F. William Engdahl – Global Research

23 januar/sijecanj 2013

Jedna od najvećih misterija koja okružuje širenje GMO biljaka diljem svijeta, od prvih komercijalnih usjeva koji su se pojavili u ranim 1990-ih u SAD-u i Argentini je odsustvo neovisnih znanstvenih studija o mogućim dugoročnim učincima prehrane sa GMO biljakama na ljude, ili pak na miševe. Sada je došao na vidjelo pravi razlog. GMO agrobiznis tvrtke poput Monsanta, BASF, Pioneer, Syngenta i drugi zabranjuju nezavisna istraživanja.

Uvodnik uglednog američkog znanstvenog mjesečnika, Scientific American, od augusta/kolovoza 2009 otkriva šokantnu i alarmantnu stvarnost u pozadini širenja GMO proizvoda u cijelom lancu prehrane planete počev od 1994. Nema neovisne znanstvene studije objavljene u bilo kojem poznatom znanstvenom časopisu u svijetu iz jednog jednostavnog razloga: Nemoguće je nezavisno potvrditi da GMO usjevi poput Monsanto Roundup Ready soja ili MON8110 GMO kukuruza imaju deklarirane osobine kao što kompanija tvrdi, ili da, kao što takođe kompanija tvrdi, da oni nemaju štetnih nuspojava, jer GMO kompanije zabranjuju takve testove!

To je tačno. Kao preduslov za kupnju sjemena, bilo da se želi saditi ili koristiti u istraživanju, Monsanto i genetičke velike kompanije prvo moraju potpisati ugovor o krajnjem korisniku s kompanijom. Za posljednjih deset godina, razdoblje u kojem se dogodio najveći promet GMO sjemena u poljoprivredi, Monsanto, Pioneer (DuPont) i Syngenta zahtjevaju od svakog ko kupuje njihovo GMO sjeme da mora potpisati sporazum koji izričito zabranjuje da se sjeme koristi za bilo kakvo neovisno istraživanje. Naučnicima je zabranjeno testiranje sjemena čak i za istraživanje pod kojim uslovima uspjeva ili ne uspjeva. Oni ne smiju upoređivati nikakve karakteristike GMO sjemena s bilo kojim drugim GMO ili non-GMO sjemenom od druge kompanije. Još alarmantnije, njima se zabranjuje ispitivanje mogu li genetski modificirani usjevi dovesti do neželjenih nuspojava bilo na okolinu ili životinje i ljude.

Jedino istraživanje koje je dopušteno da se objavi u uglednim naučnim časopisima su studije koje su prethodno odobrene od strane Monsanto i drugih GMO kompanija.

Cijeli proces kojim su GMO sjemena odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama, počevši od proglašenja od strane tadašnjeg predsjednika Georgea H.W. Bush u 1992, na zahtjev Monsanta, da neće biti posebnih Vladinih testova sigurnosti za GMO sjemena, jer su ta sjemena kako smatra predsjednik “suštinski ekvivalentna” sa ne-GMO sjemenima, je bio protkan korupcijom od posebnog interesa. Bivši zastupnici za Monsanto imenovani su odgovornim u EPA i FDA za pravila koja uređuju GMO sjeme pa je to samo još jedan primjer zašto nema do danas ispitivanja sigurnosti GMO sjemena.
Svi testovi dostavljeni vladi SAD-a o GMO sigurnosti ili performansama su urađeni od strane same kompanije poput Monsanta. Onda nas ne čudi da GMO proizvodi zvuče pozitivno i da Monsanto i drugi lažno mogu tvrditi da su GMO “rješenje za glad u svijetu.”

U Sjedinjenim Američkim Državama skupina od dvadeset četiri vodeća sveučilišna naučnika za kukuruzne insekte je pisala vladinoj Agenciji za zaštitu okoline (EPA) zahtijevajući da EPA prisili kompanije da promjenu postojeću praksu kompanijske cenzure.
To vam je kao da Chevrolet ili Tata Motors ili Fiat pokušavaju uvesti cenzuru komparativnih testova na sudare svojih automobila u Potrošačkim izvještajima ili usporednim potrošačkim publikacijama, jer im se ne sviđaju rezultati testova. Samo što se GMO odnosi na lanac ljudske i životinjske prehrane.  Naučnici se s pravom suprostavljaju Aginciji EPA tvrdeći da sigurnost hrane i zaštita okoline “zavisi od toga da proizvodi za sadnju biljaka budu dostupni redovnom znanstvenom ispitivanju.” Mi bi trebali razmisliti dvaput prije nego uzmemo da jedemo sljedeću kutiju američki žitarica za doručak ako je tamo korišten GMO kukuruz.

F. William Engdahl je autor knige ‘Puni spektar dominacije: Totalitarne demokracije u Novom Svjetskom Poretku. www.engdahl.oilgeopolitics.net

Preveo: Sem Kazazic

tačno.net
Autor/ica 24.1.2013. u 14:24