Detoksikacija organizma

Autor/ica 14.8.2013. u 16:57

Detoksikacija organizma

Ubrzani tempo života, prisutnost toksina oko nas koje možemo pronaći u hrani i zraku utječe na opće stanje našeg organizma. Činjenica je kako bi povremeno trebali očistiti naš organizam od toksina. Na neke stvari oko nas ne možemo utjecati, pa tako teško da ćemo se odlučiti na preseljenje u planine gdje zrak nije zagađen.
Međutim, svakako možemo početi više razmišljati o hrani koju unosimo u organizam.

Još je davno mudri Hipokrat rekao da hrana u biti treba biti lijek, međutim danas nam velike tvrtke, uz pomoć medija i reklama, svakodnevno nameću nove i nezdrave proizvode. Lijep dizajn pakiranja uz privlačnu reklamu vrlo lako pronađe put do potrošača. Nažalost, u većini slučajeva, radi se o nezdravoj industrijski proizvedenoj hrani koja sadrži u sebi razne konzervanse i emugatore koji se dodaju kako ne bi došlo do kvarenja. Ljudskom organizmu te doze toksina ne mogu ništa jer se radi o malim količinama, međutim svakodnevni unos toksina ozbiljno ugrožava naše zdravlje pa tako može dovesti do pada imuniteta, nedostatka energije, kroničnog umora, depresije i raznih drugih bolesti.
Iz tog razloga, detoksikaciju ili čišćenje organizma poželjno je provesti bar
nekoliko puta godišnje. Detoksikacija organizma vraća energiju, jača imunitet, smanjuje trigliceride i kolesterol, pomaže boljem i mlađem izgledu kože.

Najjednostavniji način detoksikacije je onaj najobičniji koji tradicionalno postoji u mnogim religijama svijeta i to s razlogom. Tijekom posta ne treba jesti nikakvu industrijsku ili brzu hranu, a nikotin, kofein i alkohol treba u potpunosti zaboraviti. Bubrezi su veoma bitan organ kod detoksikacije organizma stoga je neophodno piti velike količine tekućine (voda, zeleni čaj, prirodni nezaslađeni voćni sok).
Izbjegavajte industrijske voćne sokove jer su puni konzervansa i pripravljaju se od voćnog otpada. Za vrijeme detoksikacije jedite nesoljenu hranu (ili vrlo malo soli), što više salata sa maslinovim uljem.

Prijedlog dnevne detoksikacije:

 • Ujutro, na tašte, popiti čašu tople vode sa svježe iscijeđenim limunovim sokom
 • Doručak: voćna salata sa 1 žlicom raznovrsnih sjemenki: bundeva, suncokret, lan
 • Prije užine popiti šalicu zelenog čaja i 1 čašu vode
 • Užina: svježe iscijeđen voćni sok
 • Ručak: veliki tanjur zelene salate ili salate od sirovog povrća
 • Poslije ručka 1 čaša vode i šalica čaja od koprive
 • Prije užine popiti sveže pripremljen voćni sok ili sok od povrća
 • Popodnevna užina: šaka badema i šalica zelenog čaja sa limunom te 1 -2 čaše vode
 • Prije večere jedna jabuka dobro oprana u toploj vodi
 • Večera: juha od povrća sa malo soli (ili po mogućnosti bez soli)
 • Ako još osjećate glad poslije večere popijte šalicu čaja sa dosta meda i limunovog soka ili pojedite još jednu jabuku.

e-zena

Autor/ica 14.8.2013. u 16:57