BIZARNI EKSPERIMENT: Facebook namjerno izazivao depresiju kod korisnika!

tačno.net
Autor/ica 1.7.2014. u 09:44

BIZARNI EKSPERIMENT: Facebook namjerno izazivao depresiju kod korisnika!

Kompanija Facebook se suočava s gomilom optužbi nakon što su priznali kako su manipulirali emocijama korisnika u uznemirujućem eksperimentu kojeg su proveli 2012. godine

Facebook je, naime, modificirao tisuće profila dodajući ili brišući pozitivne komentare kako bi vidjeli mogu li tako učiniti svoje korisnike sretnijima ili pak tužnijima – bez da su im rekli što rade.

Istraživači iz Sveučilišta Cornell i California filtrirali su informacije koje se nalaze na ‘news feedovima’ čak 689 tisuća korisnika – njihove linkove, video snimke, fotografije i komentare prijatelja.

Istraživanje je pokazalo kako bi korisnici postavljali negativniji sadržaj i bili nesretniji kada bi prethodno pozitivni komentari prijatelja bili uklonjeni s njihovih profila. Suprotno bi se pak dogodilo kada su negativni komentari bili smanjeni.

Istraživanje je izazvalo burne reakcije, a mnogi političari, odvjetnici i korisnici Interneta prozvali su metodu kojom je Facebook iskoristio svoje korisnike neetičnom.

– Manipuliraju životima ljudi i bojim se da manipuliraju i njihovim mišljenjem o politici i drugim stvarima. Zbog ovakvih stvari treba postojati zaštita, u najmanju ruku korisnike se treba na to upozoriti – kazao je engleski političar Jim Sheridan i pozvao na istragu o manipuliranju korisnika.

Stručnjak za Internet Clay Johnson kazao je kako bi se Facebooku treblo suditi zbog zastrašujućeg istraživanja.

Sinoć su iz Facebooka priznali da su proveli istraživanje, no tome nisu pridali veliku pozornost.

Glasnogovornik je kazao kako je istraživanje trajalo samo tjedan dana i nije bilo povezano sa specifičnim profilom. Kazao je da su htjeli vidjeti koliki utjecaj sadržaj ima nad ljudima.

slobodna-bosna.ba

tačno.net
Autor/ica 1.7.2014. u 09:44