Biramo muškarce koji se sviđaju prijateljicama

Autor/ica 8.5.2011. u 09:53

Biramo muškarce koji se sviđaju prijateljicama

Svaka od nas je to prošla. Kad nam u život uleti novi partner koji nam se sviđa, uvijek ćemo ga rado predstaviti i svojim prijateljicama u nadi da će se i njima podjednako svidjeti. A čini se da je njihovo mišljenje od itekako velike važnosti!

Nije rijetkost da nas neki njihov negativan komentar pokoleba te se zapitamo jesmo li napravili ispravnu odluku. Tko je u pravu, mi ili one? A tek kad dobijemo samo pozitivne reakcije, čini se kao da naša ljubav samo raste. 

SlikaDok još ne iznenađuje činjenica da nam je važno mišljenje prijatelja, očigledno ulogu igra i mišljenje stranaca. Međunarodni tim stručnjaka je otkrio kako i njihov dojam utječe na našu percepciju partnera.

Sudionici istraživanja su gledajući video analizu bili pod utjecajem tuđeg mišljenja, a zbog njega su čak i promijenili svoje vlastito. Primjerice, ako su atraktivni muškarci svoju sugovornicu u filmu ocijenili pozitivno, slično mišljenje su imali i promatrači te snimke.

No, nisu samo ljudi pod utjecajem svoje okoline. Ovaj fenomen je uočen i u svijetu životinja, a dobio je naziv “mate choice copying”. To znači, što veći broj mužjaka trči za jednom ženkom, to ona na ostatak djeluje atraktivnije. I obrnuto. Žene će bolje procijeniti muškarca ako je u društvu atraktivne žene jer ako se njoj sviđa onda mora biti dobar. Nije ni čudo što stariji muškarci biraju zgodne mlade žene kako bi popravili vlastiti imidž.

Idući se put zapitajte zašto vi i vaše frendice slinite za istim zgodnim frajerom – uistinu se svima sviđa ili ste potpali pod masovni sindrom.

Autor/ica 8.5.2011. u 09:53