8 grešaka u pripremi kafe

Autor/ica 27.4.2013. u 08:35

8 grešaka u pripremi kafe

1. Prekuhavanje kafe

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuhali. Ponekad je krivac tome lončić u kojem pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamijenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podjela je slijedeća:

1. espreso dva i po minuta
2. turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
3. pržena kafa šest minuta

2. Prevruća voda

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe, 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode

Za najbolju kafu treba koristiti dvije kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obratno. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

4. Ne koristite prethodno samljevenu kafu

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana prije kuhanja napitaka.

5. Bira se najjeftinija kafa

Ekonomičnost je dobra odluka, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Ujmesto što kupujete kafu po najnižim cijenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.

6. Ne čuvate pravilno kafu

Ako želite da sačuvate svježu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mjestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako baš morate da je čuvate u frižideru, onda provjerite da su činije sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kafu.

8. Kuhate staru kafu

Za najbolji ukus kafe koristite svježa zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svježinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Autor/ica 27.4.2013. u 08:35