17 razloga zašto žene ne slušaju muškarce

Autor/ica 20.3.2011. u 02:09

17 razloga zašto žene ne slušaju muškarce

Često optužujemo muške da nas ne slušaju ili ignoriraju, no čini se da niti mi nismo baš anđeli po tom pitanju. Vi možda mislite da slušate, no koliko zbilja obraćate pozornost na to što vam govori vaša druga polovica? Razmislite malo o tome i budite iskreni… Priznajte da često i ne obraćate pažnju na to što vam dragi govori. Zašto je to tako? Jedan od razloga zašto žene ne slušaju muškarce, jest taj što muškarci i žene često govore različitim jezicima. Tako je to od početka ljudske rase, a to se nije puno promijenilo sve do današnjeg dana. Iako se društvo razvilo i evoluirao, stari model ponašanja još uvijek ima mnogo utjecaja.

Postoji nekoliko razloga zbog čega se mi žene često oglušujemo na ono što nam muškarci govore. Evo nekih:

1. Muškarci i žene se izražavaju vrlo različito – to su skoro dva potpuno različita jezika. Žene pristupaju s jezikom osjećaja, dok su muškarci izravniji i malo neosobniji. To nije seksističko razmišljanje, već rezultat evolucije i utjecaja kolektivnog društva.

2. Muški imaju različite interese od žena. On je možda lud za nogometom (planinarenjem, jedrenjem ili čim god već…), a nju pak to uopće ne interesira i nema volje slušati ga kako priča o tome. Ovo naravno vrijedi i u obrnutom slučaju, mnogi muški nemaju želju slušati o odjeći, cipelama ili čemu god već…  U ovom slučaju potreban je kompromis, i oboje bi trebali uzeti u obzir i interese onog drugog.  

3. Muškarci ne znaju kako je to biti žena. Mi smo “multitaskerice”, u svemu. Mi možemo nekoliko stvari obavljati istovremeno, oni pak više vole raditi jednu po jednu stvar. Zbog toga smo često frustrirane i često ne želimo čuti što nam imaju za reći.

4. On pretjeruje i laže. Nitko ne voli hvalisavce. Zato, kad on počne govoriti o svojim postignućima, kakav mobitel ima ili kakav auto vozi – mi se oglušimo.  

5. On samo želi seks. Mi se želimo osjećati voljene, mažene, pažene i obožavane stalno i svugdje. Ako se on ne ponaša lijepo prema nama izvan spavaće sobe, onda će nas ubuduće stalno boliti glava kad njemu dođe želja za valjanjem po plahtama.

6. On nas prekida kada smo zauzete i samo želi pozornost. Vi ste zaokupljene nečim što vam je zbilja jako važno. Možda se u tom trenutku bavite nečim što se njemu ne čini važnim, ali vama stvarno jest. Zar on zbilja ne može pronaći neko drugo vrijeme za razgovor? Tko će ga u takvoj situaciji slušati?

7. Jer je u “nemilosti”.
On je nešto zbilja zeznuo (napio se s prijateljima, zaboravio na sastanak s vama…) i vi ste ljuti i želite da vas neko vrijeme ostavi na miru.

 
8. Ljut je. Nitko ne želi slušati bijesnog muškarca.  Ako je on ljut, ne želimo biti njegov žrtveni jarac na kojem će on iskaliti svoj bijes.

9. Žena često, osobito na početku veze, čuje samo ono što želi čuti. Evo malog primjera od osoba koje ja osobno poznajem – muškarac je ženi odmah na početku rekao da ima problem s viđanjem samo s jednom ženom. No, ona se na to oglušila (odnosno, smatrala je da će se on predomisliti s vremenom) pa se kasnije čudila zbog čega se ta osoba s kojom se viđa ne želi u potpunosti vezati. A on joj je izravno rekao da ima problem s predanošću samo jednoj ženi.

10. Žena želi da joj muškarac bude potpora, ali ne i da rješava apsolutno sve njene probleme.  Kad žene pričaju o svojim problemima, one se samo žele malo pojadati nekome i sve što očekuju je podrška i suosjećanje. Muški, koji su puno praktičniji, pak postanu opsjednuti s time da pronađu rješenje za dati problem. Dakle, kad mi tražimo empatiju, oni krenu dosađivati s  mogućim rješenjima problema. Nakon nekog vremena, žena naprosto prestane pričati o tome što joj se sve dogodilo tijekom dana (ili igrnorira ono što onda on ima reći na to) i komunikacija se smanjuje.

11. Žena može biti vrlo zabrinuta oko toga što se događa u životu njenih prijateljica, ali to možda nije slučaj s njezinim dečkom/suprugom, kojeg to zbilja ne interesira. S vremenom ona s njim prestaje dijeliti te stvari koje su njoj zbilja važne.

12. Žena često očekuje da joj njen partner bude kao najbolja prijateljica. On to nije! On je vaš partner i muškarac, i ima vrlo različita mišljenja i stajališta oko toga što je važno u životu, a što nije. Cijenite to.

13. Žena često očekuje da joj muškarac čita misli i da sam shvati “što je pisac zapravo htio reći”, i često je uzrujana kad on to ne učini (i tad prestane pričati  s njim i ne želi čuti što joj ima za reći). Čak i ako mu kupite kristalnu kuglu, on vam ne može čitati misli. Muški su puno praktičniji i manje kompliciraniji, pa ako želite da nešto napravi ili ako očekujete nešto od njega – recite mu to, a nemojte očekivati da će on to shvatiti sam po sebi.

 

14. Žene vole čitati između redaka
, čak i onda kada se tamo zbilja nema ništa za pročitati. Odnosno kada joj partner nešto kaže, on je zbilja mislio samo to što je rekao, bez ikakvih pozadinskih konotacija.  To je česta zamka za sve ljude – kada sami pretpostavljamo što je druga osoba zapravo mislila.

15. Muškarci vole imati kontrolu. Oni vole imati konce u svojim rukama u poslu, no što se dešava kada se jednako ponašaju i kod kuće? Mi žene to baš i ne volimo i radije ćemo ih ignorirati nego li dopusititi da nas tretira kao svog podređenog u uredu.

16. Optužuju nas da pretjerujemo. Mi volimo da sve oko nas bude savršeno. Želimo savršen posao, savršenu kuću i savršenog muškarca. Kada bilo koja od tih stvari “zakaže” mi jasno izražavamo svoje nezadovoljstvo. Kad nas muški optuže da pretjerujemo, naljutimo se i ne želimo više razgovarati.

17. Ponašaju se pokroviteljski prema nama.
On se pretvara da vas razumije, ali vi vidite da je zaokupljen nečim drugim i da samo djelomično sudjeluje u razgovoru. Ako oni nisu zainteresirani za ono što ono što mi imamo za reći, onda mi nismo zainteresirani slušati ono što oni imaju za reći.

Kao što sve mi znamo, postoji još mnogo više razloga zašto se ponekad prebacimo u mod “sanjarenja” kad naš dragi pokuša razgovarati s nama. Što vi mislite o tome? Koji su vaši razlozi? ?

zena.hr

Autor/ica 20.3.2011. u 02:09