Završen praznik knjige – Bookstan

tačno.net
Autor/ica 30.7.2016. u 21:29

Završen praznik knjige – Bookstan

Dodjelom nagrada najboljim polaznicama radionice za mlade kritičare/ke te čitanjem poezije i proze bh. i međunarodnih gostiju i gošći prvog Bookstana, završen je četverdonevni praznik knjige, koji je kroz prvo izdanje pokazao da će u budućnosti biti važna tačka okupljanja, upravo onih koji djeluju u prostoru između Istoka i Zapada, pišu o istim ili sličnim temama, i žele graditi neki bolji svijet.

Mogućnost da od najboljih uče pisati kritiku imali/e su mladi sa prostora cijele BiH, njih skoro trideset okupljenih na radionicama koje su počele dva dana prije festivala.

Kroz vid neformalne edukacije kakva nerijetko pokaže i najbolje rezultate, priliku da uče imali su od Edina Pobrića, Teofila Pančića, Nenada Rizvanovića, Aleksandra Hemona, Johna Freemana i Mone Eltahawy.
Najboljim su proglašene: Daria Vilušić/treća nagrada; Fatima Bilčević/druga nagrada; Maja Abadžija/prva nagrada. Specijalno priznanje dobila je Azra Nezirić. Prve tri nagrade su novčane dok specijalna podrazumijeva godišnju pretplatu na sva izdanja Buybooka.

Najbolji način opraštanja od četverodnevnog druženja posvećenog knjizi bio je uz čitanje poezije i proze Bookstanovih gostiju i gošći.
Na završnoj ceremoniji publika je imala priliku još jednom čuti: Adisu Bašić, Aleksandra Hemona, Feridu Duraković, Nihada Hasanovića, Mustafu Zvizdića, Bekima Sejranovića, Monu Eltahawy, Johna Freemana, Rabih Alameddinea i Kamilu Shamsie.

Druženje je nastavljeno uz rođendansko iznenađenje priređeno Moni Eltahawy, istinskoj zvijezdi prvog Bookstana koja je oduševila publiku.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 30.7.2016. u 21:29