ZAŠTO JE KULTURNO SARAJEVO FEDERACIJA BIH

tačno.net
Autor/ica 17.12.2015. u 11:24

ZAŠTO JE KULTURNO SARAJEVO FEDERACIJA BIH

U više je navrata minstrica kulture Zora Dujmović ustvrdila da Sarajevo misli samo na sebe i ne vodi računa o ostatku Federacije BiH. U komentarima se tvrdi da su institucije u Sarajevu “bošnjačke”. Dugogodišnja praksa nekih od najznačajnijih institucija i organizacija u kulturi govori upravo suprotno. Iako sa sarajevskom adresom, ove institucije i organizacije djeluju na više načina u cijeloj Federaciji BiH i i suštinski su multikulturalne. Ovo su pokazatelji kako ministrica Dujmović obmanjuje javnost i politizira svoje nekompetentne odluke i stavove.

East West Centar je već više od 10 godina zastupljen u Federaciji BiH i BiH više nego u Sarajevu. East West je do sada igrao 67 predstava izvan Sarajeva u 37 gradova u cijeloj BiH: Mostar, Tuzla, Zenica, Livno, Tomislavgrad, Ključ, Cazin, Bihać, Vareš, Visoko, Vitez, Bugojno, Orašje, Stolac, Olovo, Breza, Donji Vakuf, Žepče, Travnik, Prijedor, Gračanica, Banja Luka, Gradiška, Jajce, Brčko, Derventa, Tešanj, Teslić, Bosanski Petrovac, Jablanica, Konjic, Sokolac, Zavidovići, Maglaj, Srebrenik, Rudo, Srebrenica. Premijere četiri velika međunarodna projekta, East West je izveo u Tuzli (“Hamlet” i “Faust”), Mostaru (“Osvajanje sreće”) i Zenici (“Ruže za Anu Terezu”) i premijeru jednog domaćeg projekta u Zenici (“Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”). Dvije međunarodne radionice East West je održao u Zenici i Mostaru. East West je doveo u profesionalnu posjetu Mostaru i Konjicu – Chrisa Dercona, direktora jedne od najznačajnijih svjetskih galerija moderne umjetnosti Tate iz Londona, a delegacija Švedskog nacionalnog teatra Rijksteatern iz Štokholma, također je, zahvaljujući East West-u, profesionalno posjetila Mostar.

U projektima East West Centra do sada su učestvovali umjetnici i institucije iz 23 zemlje, a posebnu ulogu su imali eminentni umjetnici i institucije iz Hrvatske: koreografi Tamara Curić i Mark Boldin, plesačica Larisa Navojec, glumci HNK Zagreb Damir Markovina i Alma Prica, glumac Zagrebačkog kazališta mladih Frano Mašković, glumac kazališta Gavella Amar Bukvić, Balet HNK Zagreb, plesači Plesnog centra TALA Zagreb, klapa Cambi iz Kaštela, dramaturg Dubravka Vrgoč i video inžinjeri iz Hrvatske.

U East West projektima su učestvovali saradnici iz sljedećih kantona: Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Srednjo-bosanskog.

East West je više puta imao pripreme za projekte u Zenici, Mostaru i Tuzli gdje su brojne ekipe boravile po više sedmica. East West je snimao u Bihaću i Mostaru,  predstave igrao širom BiH, a dobijena sredstva trošio u cijeloj Federaciji BiH.

Internacionalni teatarski Festival MESS je u proteklih 20 godina predstavio i sarađivao sa 47 zemalja sa svih kontinenata, od čega su realizirana 33 gostovanja najrespektabilnijih hrvatskih teatara, iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Velike Gorice, Brijuna. Igrali su: HNK Zagreb, HNK Split, HNK pl Zajc, Istarsko narodno kazalište, Kazalište Gavella, ZKM, Teatar ITD, HKD, Mala scena, Zagrebački plesni centar, Kazalište Ulysess. Od 73 produkcije Scene MESS, 9 predstava je rađeno u koprodukciji sa Hrvatskom, dok je 9 predstava u BiH realiziralo 6 eminentnih redatelja, naših kolega iz Hrvatske. Na Festivalu i drugim programskim sadržajima predstavljena su najveća glumačka imena scenske umjetnosti iz Hrvatske, poput Gorana Grgića, Anje Šovagović-Despot, Ane Karić, Zoje Odak, Josipa Gende, Filipa Šovagovića, Doris Šarić- Kukuljica i mnoštva drugih umjetnika koji su proslavili hrvatski teatar. Festival MESS je pored Sarajeva, imao svečana otvaranja u Zenici i 50-jubilarni put u Mostaru. Igrale su se predstave i izvodili programi u 11 gradova FBiH i BiH: Banja Luka, Prijedor, Mostar, Zenica, Stolac, Konjic, Jajce, Brčko, Srebrenica, Visoko, Goražde. Sa Festivalom MESS sarađuju umjetnici iz cijele BiH, a rađene su koprodukcije sa teatrima iz svih kantona u Federaciji BiH.

Hrvatska kinematografija jedna je od najprisutnijih i najnagrađivanijih na Sarajevo Film Festivalu. Publici, koja u Sarajevo za vrijeme festivala dolazi iz cijele BiH, Hrvatske, ostatka regiona i Evrope, samo u posljednjih 10 izdanja SFF-a, prikazana su 144 hrvatska filma koji su osvojili 23 festivalske nagrade. Hrvatski filmski profesionalci predstavili su 41 filmski projekat u okviru programa festivala namjenjenih razvoju, finansiranju i plasmanu filmova u fazi razvoja i produkcije. Program SFF-a ne prikazuje se samo publici u Sarajevu, već kroz program Operacije kino svake godine napravi turneju po cijeloj BiH, uključujući i gradove Busovača, Čapljina, Uskoplje, Grude, Kiseljak, Livno, Mostar, Orašje, Posušje, Ravno, Široki Brijeg, Stolac, Tomislavgrad, Vitez i Žepče.

Na Balet Fest-u su nastupili baletni ansambli iz Hrvatske: HNK pl. Zajc u Rijeci i HNK Zagreb.

Na Sarajevskim večerima muzike – SVEM samo od 2012. do 2015. iz Hrvatske je učestvovalo niz velikih umjetnika poput Ive Pogorelića, Ive Lipanovića, Bože Paradžika i drugih. Učešće Simfonijskog orkestra HRT- Zagreb i Zagrebačke Filharmonije obilježilo je dva festivalska izdanja SVEM-a. Izvođena su mnoga djela hrvatskih kompozitora među kojima i vrhunska djela koja obrađuju hrvatsku narodnu tradiciju kao što su djela Krešimira Baranovića “Kolo iz baleta Licitarsko srce”, Ljube Stipisića, ” Dalmatina”, Vladimira Berdovića, “Linđo” i Antuna Dabronića ” Poskakuša iz svite Jelšanski tonci”.

Iz ovog impresivnog popisa jasno je da su neke od najvećih bh. kulturnih institucija veoma zastupljene u Federaciji BiH i da su njihovi programi u potpunosti multikulturalni. Također je evidentno da sve nabrojane institucije daju posebno važnu ulogu hrvatskoj kulturi.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 17.12.2015. u 11:24