Zajedno smo SKUPA! #COVID-19

Sanela Gojak
Autor/ica 20.3.2020. u 15:36

Zajedno smo SKUPA! #COVID-19

Prvi dan je proljeća u periodu korona virusa. U kući sam sa dvije djevojčice. Zovem ih Niece1 i Niece2 u ovom virtualnom svijetu društvenih mreža.

Preko ramena gledam Niece1 dok radi zadatak množenja iz matematike, množenje sa brojem sedam (7). Skontala sam još ranije da voli to gradivo. Pratim nekoliko sekundi šta piše u školskom timu trećeg razreda, dok jedan učenik tipka da mu je lakša online nastava, ali mu nedostaje učiteljica da kaže: „Jel’ se slažete?“, ona piše da joj je „mrvicu“ teško raditi, te da je lakše sa učiteljicom.

Kada se odlučivalo da li će biti ukinuta nastava u Sarajevu, 11. marta (a, u konjičkom „Igmanu“ obilježavala godišnjica firme, nažalost), javlja mi se ova devetegodišnjakinja zabrinuta šta ako se ukine škola, propašće joj raspust i cijelo ljeto. Planirali su ići u USA na ljeto kod tetke broj 2. Tješim je, neće to dugo potrajati, bar se nadam.

U međuvremenu, širom svijeta preko noći su zatvorene škole, pozorišta i kina, koncerti, krenula je online nastava, ljudi masovno rade od kuće, ali dobijaju i otkaze. Trump je ukinuo letove iz Europe, a susjedne države zatvorile granice sa BiH.

Njihovi roditelji i dalje rade, odlaze na posao. Njih dvije,  Niece1 i Niece2 su dobar dio dana sa nama, sa nanom i tetkom.

Mlađa, Niece2 je djevojčica prvačić. Nedavno je operisala krajnike, pa je odsustvovala sa redovne nastave par sedmica. Četiri dana redovne nastave u školi, i evo je prati online nastavu. Donosi ilustrovanu knjigu, želi vježbati čitanje. Učiteljica je tako rekla.

„Trump je zabranio letove!“ – dođe tog jutra (12. marta) ona djevojčica od šest godina. Kad bi je pitali šta bi tamo radila „preko bare“ rekla bi da bi išla na plažu, vjerovatno u svojoj glavici zamišlja da ide na more. Pričali smo o „Aladinu“ kojeg smo gledali prošlog ljeta u kinu, nas četiri, dva para sestara. Nerijetko smo znali, a i volimo otići u kino. Dešavalo se i da budemo samo mi u sali. Ne konta još uvijek da su i kina zatvorena, pa predlaže da odemo. Knedla u grlu. Mala je još, znam.

Ne govorim joj da je i kino zatvoreno. Ono kino u kome smo gledali, evo pitam je koji je film („Korgi, kraljevski pas velikog srca“) a ona pleše u drugoj sobi sa sestrom. Zabavno im je, trudimo se svi skupa da ne osjete ovu nelagodu i neizvjesnost u kojoj se nalazimo trenutno stanovnici planete Zemlja.

Djeca nisu glupa, razumiju sve. Otkazane su i druge aktivnosti, treninzi taekwondoa, časovi astronomije…

Prvi dan je proljeća, prošetale smo u obližnji park. Sunčan je dan. Idealan dan za godišnje doba koje je startalo znatno ranije. 20-ak minuta na zraku, pronašli ljubičice i jagorčevinu, unijele proljeće u naš dnevni boravak.

Još jedna zanimljivost vezano za par konja koji su šetali praznim sarajevskim ulicama u noćnim satima. Mi smo ih vidjeli po danu u dva navrata, prolazili smo autom međuentitetskom linijom njih dvojica šetaju cestom, nekoliko sati kasnije već su se bili stacionirali u dijelu Spomen parka Vraca. Uslikala sam ih iz auta. Nadala sam se da će se vratiti tamo odakle su došli, misleći na trebevićku šumu. Međutim, par konja je dalje izašao u grad, napravio neku vrstu senzacije na društvenim mrežama. Izgleda da su osjetili sigurnost asfalta.

Moje društvance u periodu izolacije samoinicijativno, osim internet i igrica Minecraft, Roblox itd. vozi bicikl, romobil, ali igramo i društvene igre: „Čovječe ne ljuti se,“ „Čovječe ne glupiraj se“, a i novootkrivenu (poklon od tetke i tetka) koju smo draga prijateljica i ja testirale a zove se „Can’t Catch Harry.“

P.S.

Vijesti na TV-u i radiju ne slušamo dok smo sa njima u prostoriji, jer poslušah poruku nekoga na twitteru, bratu proslijedila, također, a evo i svima ostalima da zaštitimo najmlađu populaciju. Dakle, izbjegavajte telefonske razgovore o virusu pred djecom i vodite računa o tome da vas djeca slušaju i onda kada mislite da ste se izolirali (primjerice igraju se pa vi razgovarate u drugoj sobi). Pogotovo ako vide da ste uznemireni, potrudit će se da vas čuju.

I perimo rukice!

Tagovi:
Sanela Gojak
Autor/ica 20.3.2020. u 15:36