Vrijeme je za Sarajevo Film Festival

tačno.net
Autor/ica 16.8.2013. u 13:43

Vrijeme je za Sarajevo Film Festival

Projekcijom za novinare filma Danisa Tanovića „Epizoda iz života berača željeza“ praktično je započeo 19. Sarajevo Film Festival. Berlinski laureat će u petak uveče i zvanično otvoriti najprestižniju regionalnu smotru filmske industrije. Prema najavama, i ove godine će biti prikazano više od 200 filmskih ostvarenja iz pedesetak zemalja čitavog svijeta, a projekcije su podijeljene u 12 različitih programa i filmovi će biti prikazivani na 11 lokacija.

Sudeći prema interesovanju publike i dosad prodatim kartama, i ove godine očekuje se kako će festivalskim programima prisustvovati stotinjak hiljada gledalaca. Isto tako, nesmanjeno je i interesovanje medija, a iz nadležne festivalske službe kažu kako je izdato nekih 700 akreditacija za medijske radnike.

Ove godine, osim velikog interesovanja filmskih poslenika, najavljen je i dolazak velikog broja poslovnih ljudi koji sve ozbiljnije uzimaju filmsku industriju. Osnivač i direktor Festivala Mirsad Purivatra ocijenio je za program Radija Slobodna Evropa, kako smatra da su napravili pravi program, zapravo pregled najboljih filmova iz čitavog svijeta, uključujući i ovaj region.

„Pokazan je veliki interes filmskih radnika za festivalske programe, a svi gledaoci od dječjeg programa, do najinteresantnijeg Open air-a, do onog takmičarskog, uživaće u filmovima. Tako da mislim da smo napravili još jedan korak ka potvrdi Sarajevo Film Festivala i Grada kao centralnog mjesta filmske industrije u regiji“, kaže Purivatra.

VIDEO: Trejler za film „Epizoda iz života berača željeza“

Jamačno, najviše pažnje privući će takmičarski program dugoga metra. Za glavne festivalske nagrade „Srce Sarajeva“ konkuriše  devet filmova iz regiona, najviše iz Rumunije. Čak tri.

Kad je region u pitanju, onda valja reći kako je ovaj festivalski proširen na tri nove, istina daleke zemlje: Gruziju, Jermeniju i Azerbejdžan. Ali, geografija je ovdje odredjena mjerama kvaliteta, a ne paralelama i meridijanima.

tačno.net
Autor/ica 16.8.2013. u 13:43