Vrijedno priznanje za slobodu izražavanja

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 16.3.2017. u 17:05

Vrijedno priznanje za slobodu izražavanja

Foto: Fahro Konjhodžić

SVAKO PRIZNANJE ZA POSAO KOJI RADIŠ RADUJE

Ako se nekada bude pisala hronika zbivanja i događanja BH dijaspore u Norveškoj,  petnaesti dan mjeseca marta 2017. će  biti posebno označen! Tog dana je dodijeljeno značajno priznanje norveške organizacije  «Fritt ord» – Slobodna riječ,  za promicanje slobode izražavanja, jednom od pripadnika BH dijaspore, Mostarcu Leu Ajkiću, za njegov dokumentarni program – serijal «Bijeg» koji je prikazan na norveškoj državnoj televiziji početkom ove  godine!

Leo Ajkić je prvi pripadnik BH dijaspore koji dobija ovakvo priznanje u skoro dvadesetpet godina njihovog boravka u ovoj sjevernoj zemlji!

Pored njega, priznanje su dobile i pripadnice  grupe, pomalo ironičnog naziva «De skamløse jentene» – Bestidne djevojke, za svoj doprinos u rasvjetljavanju jake socijalne kontrole žena u minoritetnom miljeu (posebno onom koji potiče iz azijskih zemalja)! Priznanje su dobile tri najistkanutije iz ove grupe: Amina Bile, Nancy Herz i Sofia Srour.  Obrazloženje za priznanje ovim  hrabrim djevojakama iz azijskog miljea je pročitao političar i član rukovodstva organziacije «Slobodna riječ»  Bård Vegar Solhjell! (Solhjel).

Obrazlažući priznanje Leu Ajkiću, Grete Brochmann (Brokman), rukovodilac organizacije Fritt Ord je posebno podvukla doprinos serije «Bijeg» za bolji uvid u aktuelnu situaciju izbjeglica u svijetu  i dodao ovoj društvenoj debati nove perspektive!

– Ova serija je primjer sjajnog istraživačkog novinarstva, kaže ona, koja je javnosti dala bolji uvid u izbjegličku situaciju i dodala nove perspektive, aktuelnoj društvenoj  debati o strancima i integraciji.

U seriji «Bijeg» Leo Ajkić je iskoristio svoje vlastito iskustvo kao progananik da ispriča lične priče o ljudima koji bježe prema Evropi i Norveškoj, kaže se dalje u obrazloženju.

Leo Ajkić je rođen u Mostaru, odakle je kao jedanaestogodišnjak morao pobjeći i on je, koristeći to svoje iskustvo,  uspio da napravi  seriju o temi koju mnogi od nas imaju pred očima. Ta serija je mješavina činjenica, i nepristrasnih opservacija, koja angažuje jake emocije i pokazuje kako bijeg utiče na ljude, i kako je izgubiti sve što je poznato, izgubiti bliske osobe koje voliš i prevazići situaciju totalnog beznađa!

Serija je prikazana tokom janura i februara, bila je veoma gledana.

U svom govoru, prilično dirnut, Leo Ajkić se je zahvalio svima koji su mu pomogli pri ovom poslu i dodao da je ova nagrada stimulans da nastavi sa svojim poslom novinara i dokumetariste.

leoajkic

U svojoj kraćoj izjavi za tacno.net, Leo Ajkić je također izrazio zadovoljstvo time što je njegova serija dobila ovako vrijedno priznanje.

– Koristio sam dosta vremena, skoro godinu dana da uradim ovu seriju, koja mi je važna, jer sam i ja bio u sličnoj sitaciji. A ovo priznanje je jedna vrsta «povratne informacije» o uspješnosti posla koji radiš, i zbog toga me je obradovalo. Ovoga puta sam uradio jednu veoma ozbiljnu temu na način koji je prihvatljiv za široku gledalačku publiku. I raduje me da je ova tema privukla pažnju i rasvijetlila svu ozbiljnost situacije ljudi, koji silom ratnih prilika traže izlaz u zemljama Evrope i Norveške!

Na konstataciju da je on prvi iz BH prognaničkog miljea koji je dobio ovako vrijedno priznanje, on je kazao da se nada  i  da bi volio da i neki drugi naši dobiju slična priznanja za svoj rad.

– Tu smo više od dvadeset godina, treba već da se zna za nas, kaže on!

Serija  «Flukt» – Bijeg se sastoji od pet epizoda, rađena je na mjestu događanja u zemljama odakle su suvremene izbjeglice krenule na svoj put u neizvjesnost i prati njihovo bjegstvo od surove ratne stvarnosti  sve do Norveške. U seriji je autor Leo Ajkić dao šansu i onima koji su protivnici dolaska prognanika u njihove zemlje, kako bi ovaj problem rasvijetlio sa svih strana.

Ovom prilikom valja pomenuti da je Leo Ajkić, rođen 1983. u Mostaru. U vrijeme agresije devedesetih, on je morao napustiti svoj rodni grad da bi se nastanio u norveškom gradu Bergenu. U posljednjih desetak godina se uspio profilirati u vrsnog radio i TV reportera, koji svojim načinom i šarmom privlači pažnju norveške publike. On je vjerovatno jedan od napopularnijih Bosanaca koji uspijeva da angažuje brojno norveško gledateljstvo oko tema koje su važne za norveško društvo. Istovremeno, on je živi dokaz kvaliteta integracije u Norveško društvo, odnosno da i oni koji su, silom prilika dospjeli u Norvešku mogu posatati značajan faktor u ovdašnjem društvu.

Ovome treba isto tako dodati  da Leo nikada ni u jednom trentku ne zaboravlja svoj rodni grad, kojem se vraća svake godine a sa ponosom ističe svoje prijeklo. Tako i ova najnovija uspješna dokumentarna serija i počinje u njegovom rodnom Mostaru.

Priznanje «Fritt ord hønnor» – što se može prevesti kao «pohvala slobodne riječi» se dodjeljuje kao posebno priznanje za doprinos slobodi izražavanja u norveškom društvu i dodjeljuje se za konkretne projekte. Može se dodijeliti pojedincu ili grupi. Sa sobom nosi posebne diplome i ukupni iznos od 100.000 norveških kruna. U norveškom društvu, koje stalno promoviše slobodu izražavanja, ovo priznanje ima veliko značenje.

Sama organizacija ima upravo za cilj da promoviše slobodu izražavanja i slobodu medija, a formirana je 1974. godine. Pored ove nagrade, organizacija dodjeljuje i svoju posebnu godišnju nagradu, a istovremeno podržava projekte koji značajno doprinose postulatima slobode izražavanja, kao bitnom faktoru za unapređenje demokracije!

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 16.3.2017. u 17:05