Veliki međunarodni skup o Rolandu Barthesu u Zagrebu

tačno.net
Autor/ica 26.6.2015. u 10:28

Veliki međunarodni skup o Rolandu Barthesu u Zagrebu

U okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous od 29. lipnja do 1. srpnja u Hrvatskom državnom arhivu održat će se veliki međunarodnu znanstveni skup o Rolandu Barthesu. Ulaz je slobodan

Roland Barthes rođen je 1915. u Cherbourgu. Studirao je na Sorbonni, predavao sociologiju znakova, simbola i predodžbi na pariškoj Ecole pratique des hautes études te semiologiju književnosti na College de France. Jedan je od najistaknutijih predstavnika francuske strukturalističke kritike i utemeljitelj semiološke teorije. Preminuo je 1980. u Parizu.

Najvažnija su djela koja je Barthes napisao ‘Nulti stupanj pisma’, ‘Mitologije’, ‘Kritika i istina’, ‘Sistem mode’, ‘Užitak u tekstu’, ‘Fragmenti ljubavnog diskursa’, ‘Roland Barthes po Rolandu Barthesu’ itd. Mnoga su dostupna i na hrvatskom jeziku.

Ove se godine obilježava stotinu godina od Barthesova rođenja i 35 godina od njegove smrti, a jedan zanimljiva manifestacija posvećena ovom velikom francuskom teoretičaru održat će se i u Zagrebu od 26. lipnja do 1. srpnja.

Međunarodna konferencija ‘Barthes: création, émotion, jouissance’ dio je Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, i bit će održana u Hrvatskom državnom arhivu. Gosti dolaze iz Francuske, Irske, Rumunjske i drugih država Europe, a bit će predstavljene i domaće snage koje se bave Barthesovim likom i djelom.

Više o programu velikog međunarodnog skupa o Rolandu Barthesu možete saznati na ovom linku.

t-portal.hr

tačno.net
Autor/ica 26.6.2015. u 10:28