Preko 100 lutkara iz cijelog svijeta dolazi na FLUM

Večeras počinje Treći međunarodni Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 25.9.2023. u 13:58

Izdvajamo

  • Pozorište lutaka u Mostaru, kao jedan od najprepoznatljivijih brendova kulture Mostara i Bosne i Hercegovine, do sada je učestvovalo na bezbroj festivala širom Evrope i svijeta i osvojilo pregršt najznačajnijih nagrada. Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru izuzetan je pokušaj da se mostarskoj lutkarskoj publici omogući uživanje u najboljim evropskim i svjetskim predstavama. Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

Povezani članci

Večeras počinje Treći međunarodni Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Foto: PLM

U ponedjeljak, 25. septembra u 19 sati svečanim otvaranjem započinje Treći međunarodni Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru, u organizaciji Pozorišta lutaka Mostar. Svečanom otvaranju će prethoditi otvaranje Muzeja lutaka i nove radionice Pozorišta lutaka. Festival će trajati do 29.09.2023. godine.

Festival je po svojoj prirodi namijenjen djeci Grada Mostara i Hercegovine, predškolskog i školskog uzrasta, i kao takav jedinstven je na ovim prostorima. Na ovom Festivalu će u takmičarskoj konkurenciji biti izvedeno ukupno osam predstava, iz Francuske, Izraela, Rumunije, Bugarske, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Od 37 prijavljenih predstava selektor je, na osnovu njihovog kvaliteta i lutkarske umješnosti, izabrao kao najbolje, predstave profesionalnih lutkarskih pozorišta iz ovih zemalja.

Uz predstave u takmičarskom programu bit će održana i lutkarska radionica za djecu “RELATION – SHIPS“, članove Dramskog i lutkarskog studija Pozorišta lutaka, koju će voditi lutkarske dizajnerice i tehnologinje Tiina Suhonen (Norveška) i Claudia Lamantea (Irska). Radionica će biti finalizirana 28. septembra, porinućem u Neretvu brodova od recikliranih materijala, koje će tokom radionice napraviti učesnici, baš ispod simbola Mostara, Starog mosta. Taj čin će sjajno ilustrirati moć prijateljstva, istinsku snagu zajedništva te nepokolebljivu afirmaciju najplemenitijih ljudskih vrijednosti.

Prateći program FLUM-a obilježit će svečano otvaranje Muzeja lutaka, razgovor sa Edijem Majaronom i dvije promocije knjiga o lutkarstvu i stvaralaštvu za djecu, i to knjiga Marijane Petrović, glumice i dramaturginje iz Beograda, „O glumcu sa lutkom“ i knjiga Nedžada Maksumića, glumca i reditelja iz Mostara, „Šuma na kraju svijeta i drugi komadi za djecu“.

U okviru Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru, realizovat će se veliki projekat pod nazivom UNIMA Puppetry Collaboratorium.

Cilj ovog projekta je angažirati što više nacionalnih centara UNIME International, koji će putem umjetnosti lutkarstva prenositi poruke zajedništva i prijateljstva, tako dodatno promovirajući i produbljujući misiju UNIME, najstarije pozorišne organizacije na svijetu pod zaštitom UNESCO-a. Na UNIMA Puppetry Collaboratorium-u će učestvovati preko 30 istaknutih članova UNIMA-e, eksperata lutkarske umjetnosti, koji dolaze iz 10 zemalja, i to iz Belgije, Bugarske, Irske, Norveške, Južne Koreje, Engleske, Ukrajine, Amerike, Hrvatske i Srbije zajedno sa generalnim sekretarom UNIME gospodinom, Dimitriem Jageneauom.

Uz to, bit će održana i Osnivačka skupština UNIMA centra u Bosni i Hercegovini, na kojoj će pored članova UNIMA International, učestvovati i predstavnici pozorišta iz Bosne i Hercegovine. Inače, UNIMA je svjetska asocijacija lutkara, koja broji preko 7000 članova iz cijelog svijeta i koja je zvanično podržala ovaj mostarski lutkarski Festival. Misija UNIMA-e je promovisanje međunarodnog razumijevanja i prijateljstva putem lutkarske umjetnosti. U sklopu UNIMA-ina učešća na Festivalu, bit će održan umjetnički panel pod nazivom “Uvod u dizajn i tehnologiju izrade lutaka”. Na tom panelu će dizajneri i tehnolozi iz različitih zemalja predstaviti svoj rad u području lutkarstva, a kao članovi UNIMA International, zajedno s lutkarima iz regije, raspravljat će o trenutačnom stanju lutkarstva u svijetu, budućim planovima i projekcijama te odgovarati na stručna pitanja.

Podršku Trećem FLUM-u iskazali su UNIMA International, Hrvatski centar UNIMA i Irski UNIMA Centar, koji su i suorganizatori ovog velikog okupljanja lutkara.

Festival je podržan i od Federalnog ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grada Mostara, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, kao i brojnih donatora i sponzora, medija i volontera.

Pozorište lutaka u Mostaru, kao jedan od najprepoznatljivijih brendova kulture Mostara i Bosne i Hercegovine, do sada je učestvovalo na bezbroj festivala širom Evrope i svijeta i osvojilo pregršt najznačajnijih nagrada. Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru izuzetan je pokušaj da se mostarskoj lutkarskoj publici omogući uživanje u najboljim evropskim i svjetskim predstavama. Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

FLUM je prepoznat kao izuzetna manifestacija i od UNESCO-a, svjetske organizacije u sastavu UN-a, koja se zalaže za suradnju među narodima na području obrazovanja, nauke i kulture. UNESCO je u potpunosti podržao ovaj mostarski lutkarski praznik, a suradnja na promociji mira unutar okvira Collaboratoriuma dobila je direktnu podršku predsjednika NGO-UNESCO Liaison Committee, gospodina Nicka Newlanda.

Treći Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru rezultat je preko sedamdeset godina postojanja i rada, iskustava i uspjeha ove pozorišne kuće na mostarskom Brankovcu. Brojnim drugim aktivnostima, skorom premijerom nove predstave, gostovanjima i novim stvaralačkim izazovima, Pozorište lutaka u Mostaru nastavlja na svojoj stazi promovisanja lutkarstva, obrazovanja mladih i obogaćivanja kulturnog života Mostara i Bosne i Hercegovine.

Ulaz na sve predstave je slobodan, uz obaveznu rezervaciju na www.plm.ba.

tačno.net
Autor/ica 25.9.2023. u 13:58