Večeras počinje SFF, u Sarajevo stižu brojne filmske zvijezde

S. H./klix.ba
Autor/ica 12.8.2022. u 09:17

Večeras počinje SFF, u Sarajevo stižu brojne filmske zvijezde

foto: Fokus.ba

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najljepše i i jedne od najpozitivnijih priča u našoj zemlji.

August je u pravilu rezervisan za najljepše filmske priče koje se pričaju u Sarajevu. I nije tu samo riječ o filmu i festivalu, već u kompletnoj atmosferi koju kanališe SFF. Jer kada građani svoje kalendare počnu podešavati prema rasporedu festivala, kada svoje godišnje odmore počnu ravnjati sa planovima SFF-a, onda znate da ste stvorili ambijent koji se živi u punom kapacitetu.

A ovogodišnji filmsko-kulturni reset vjerovatno je potrebniji nego ikad. Ovo je SFF s novim direktorom, mladim Jovanom Marjanovićem, koji je dužnost preuzeo nakon što se povukao dugogodišnji direktor ovog festivala Mirsad Purivatra.

U vremenu kada se ljudi tek vraćaju u ustaljene tokove poslije dvije godine strogih ograničenja zbog korone. U vremenu kada novinske stupce i glavne medijske prostore pune teške teme poput rata u Ukrajini, globalnih ekonomskih posljedica, konstantne priče o poskupljenjima i sve pod teretom velike političke krize u BiH, konačno stiže dašak svjetlosti.

Sedam dana ljubavi

A ta svjetlost je upravo SFF. Sedam dana čiste pozitive, ljubavi, dobrih filmova, zabave i poruka koje svima mogu dati samo snagu i neku vrstu duhovne hrane. Koliko puta ste sami sebi rekli da vam je dosta priče o političkim strankama, predizbornim svađama i novim krizama. U takvoj situaciji SFF donosi dašak optimizma i vedrine.

Od danas će iz Sarajeva otići najpozitivnije poruke i vijesti kako je u glavnom gradu BiH održana svjetska premijera brojnih filmova ili kako su Sarajevo posjetile velike filmske zvijezde, a takvih će biti mnogo.

SFF večeras otvara film koji je dobitnik Zlatne palme “Trougao tuge“, reditelja Rubena Östlund. Glavne projekcije će biti u Narodnom pozorištu te popularnom Kinu Metalac na otvorenom. Međutim, cijelo Sarajevo živi SFF. Publika će filmove moći gledati i na trgu prekoputa Vijećnice, na dvije lokacije u Novom Sarajevu, u kinima Meeting Point i Cineplex, u Novom Gradu na dvije lokacije, ali i na Ilidži te u Mostaru.

Mads Mikkelsen stiže u nedjelju kada će mu biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva koje je dobio za 2020. (Foto: EPA-EFE)
Mads Mikkelsen stiže u nedjelju kada će mu biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva koje je dobio za 2020. (Foto: EPA-EFE)

U nedjelju u Sarajevo stiže jedan od najvećih evropskih, ali i svjetskih glumaca Danac Mads Mikkelsen. Njemu će biti uručeno priznanje Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koje mu je dodijeljeno 2020; ali Mikkelsen tada zbog pandemije koronavirusa nije mogao doći. U ljetnom kinu Metalac nakon uručenja nagrade bit će prikazan film “Lov” u kojem glumi glavnu ulogu.

Sutradan, dakle u ponedjeljak u Sarajevo stiže holivudska mlada zvijezda Jesse Eisenberg, glumac, reditelj i pisac. On je ovogodišnji dobitnih nagrade Počasno srce Sarajeva, a bit će mu uručeno prije prikazivanja njegovog rediteljakog filma “Nakon što spasiš svijet“.

Jesse Eisenberg u Sarajevo dolazi u ponedjeljak i on je ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva (Foto: EPA-EFE)
Jesse Eisenberg u Sarajevo dolazi u ponedjeljak i on je ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva (Foto: EPA-EFE)

Na festivalu će biti prikazano preko 220 filmova, od čega je 51 premijera iz naše regije. Među premijerama je i ona svjetska filma Pjera Žalice “Praznik rada“. Taj film će zatvoriti festival.

Svjetsku premijeru doživjet će i film bh. roditeljice Aide Begić “Balada“.

Publika će imati priliku vidjeti i dvije epizode nove serije Danisa Tanovića “Kotlina“, a tu je i dokumentarni film, još uvijek u radnoj verziji o Emeriku Blumu, na kojem radi Jasmila Žbanić. Međutim film je već sinoc prikazan u svojoj radnoj verziji s ciljem kako bi potaknuo sve one koji imaju određeni materijal koji se može koristiti o ovom privredniku da mogu pomoći u kreiranju filma.

Predavanja će održati reditelji Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Ruben Östlund, Ari Folman, Jasmila Žbanić i Michael Winterbottom.

Pored filmova, SFF sa sobom nosi cijeli ambijent koji podrazumijeva veliki broj društvenih događaja u gradu, poput koncerata, radionica, druženja te sklapanja novih filmskih i kulturnih projekata.

A s obzirom kakvu energiju festival nosi, ne treba čuditi i ako za vrijeme festivala u Sarajevo stigne još neka nenajavljena svjetska zvijezda.

SFF će trajati do 19. augusta.

klix.ba

Tagovi:
S. H./klix.ba
Autor/ica 12.8.2022. u 09:17