Večeras otvaranje Festivala ‘Stripoteka na otvorenom’ : Izložba ‘Karim Zaimović – Pogled u svemir’

federalna.ba/Fena
Autor/ica 27.7.2023. u 16:03

Večeras otvaranje Festivala ‘Stripoteka na otvorenom’ : Izložba ‘Karim Zaimović – Pogled u svemir’

Foto: Klix.ba

Izložba ‘Karim Zaimović – Pogled u svemir’ autorice Ifete Lihić, i Festival stripa ‘Stripoteka na otvorenom’, bit će otvoreni večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Herecegovine. Prije zvaničnog otvorenja, predstavnici medija bili su u prilici upoznati se sa sadržajem postavke i lajtmotivom ova dva nesvakidašnja događaja, ispirisana naslijeđem Karima Zaimovića, mladog novinara i pisca čiji je život tragično okončan tokom opsade Sarajeva.

Izložba, posvećana ličnosti i djelu Karima Zaimovića, rezultat je autorskog istraživanja arhivske građe iz zbirke ‘Karim Zaimović’, koja je od prošle godine u posjedu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kako je tim povodom Feni kazala autorica izložbe Ifeta Lihić, cilj je javnosti predstaviti svaralaštvo i dosada neotkrivene pojedinosti iz katkog, ali iznimno kreativnog i sadržajnog života Karima Zaimovića.

Publika će, kako je navela, biti u prilici vidjeti brojne eksponate koji su vezani za život i djelo mladog bh. stvaraoca, uključujući originalne rukopise, te novinske članke, odnosno autorske priloge vezane za ‘BH Dane’ i Radio ‘Zid’

Inače, izložba prati autorov život od rođenja do smrti te nudi – ulazak u svijet autorovog djela, a po prvi put i priliku da se publika upozna sa školskim sveskama, dnevnicima i crtežima Karima Zaimovića, njegovim rukopisima koji će kasnije biti sabrani u zbirku pripovjetki ‘Tajna džema od malina’, kao i njegovu pisaću mašinu i lampe pod kojima je pisao u danima opsade.

Dizajnerica Farah Noor Ćemer, zadužena za vizualni izraz/dizajn Izložbe i Festivala, kazala je kako je inspirisana Karimovim crtežima i njegovom svestranošću nastojala sve povezati u jednu cjelinu.

Dodala je kako je postavka podijeljena u tri prostorije koje simboliziraju – djetinjstvo i mladost, Karimov novinarski angažman, njegovu preranu smrt i posthumno objavljenu knjigu (Tajna džema od malina).

Inače, u toku su aktivnosti na digitalizaciji zbirke ‘Karim Zaimović’, koja će ujedno biti i prva zbirka na taj način pohranjena u spomenutom muzeju.

U osvrtu na Festival stripa ‘Stripoteka na otvorenom’, Almir Šehalić iz Strip izdavačke kuće ‘Agarthi Comics’ kazao je kako su se odazvali na poziv Muzeja književnosti kako bi izložili neka od strip izdanja mladih autora, namijenjenih bh. tržištu.

Naveo je kako Festival na svojevrstan način korespondira i sa djelom Karima Zaimovića, čija je strip, pored ostalog, bio velika ljubav i inspiracija, pa će biti izložena i dva stripa koja su rađena po Karimovim pričama, a pod naslovima – ‘Tajna Nikole Tesle’ i ‘Nevidljivi čovjek iz Sarajeva’.

Karim Zaimović umro je 13. augusta 1995. godine od posljedica ranjavanja – kao civilna žrtva granatiranja Sarajeva. Tada 24-godišnji Karim ranjen je 1. augusta u jednom od mnogobrojnih granatiranja bh. prijestonice. Trinaest dana je trajala njegova bitka za život, ali je, nažalost, preminuo. Sve vrijeme opsade proveo je u Sarajevu, a sa Semezdinom Mehmedinovićem pokrenuo je časopis za kulturu ‘Fantom slobode’. Godine 1996. osnovana je Fondacija ‘Karim Zaimović’.

federalna.ba/Fena

federalna.ba/Fena
Autor/ica 27.7.2023. u 16:03