U Zagrebu predstavljena zbirka priča ‘Radnici i seljaci’ Viktora Ivančića

tačno.net
Autor/ica 21.1.2015. u 03:40

U Zagrebu predstavljena zbirka priča ‘Radnici i seljaci’ Viktora Ivančića

Foto: S.K./Tačno.net

Sinoć je u Zagrebu u Književnom budoaru kluba Booksa na tribini pod nazivom “Od korica do korica” gostovao ugledni novinar i esejist, feralovac Viktor Ivančić, a u povodu njegove nove knjige “Radnici i seljaci” koja je potkraj 2014. godine objavljena u izdanju Fabrike knjiga i Peščanika iz Beograda. 

O knjizi su, uz Ivančića, govorili: Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće “Fabrika knjiga”, Predrag Brebanović, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu te Dean Duda, profesor s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Interes publike u Zagrebu za promocijom knjige “Radnici i seljaci” Viktora Ivančića bio je iznimno velik, tako da mnogi koji su htjeli prisustvovati ovom događaju nisu mogli ući unutra.

Radnici i seljaci - Korica 1

“Radnici i seljaci značenjski su još jedna od demonstracija dugogodišnjega Ivančićeva spisateljskog nastojanja (u kolumnama, pričama, esejima) da se društvo suoči s događajima iz 1990-ih, razobliči sramotno nacionalističko naslijeđe, dekontaminira širi prostor od fašistoidna zračenja te prokaže današnje moralno potonuće u kome nema pravednosti, nema iskaza društvenog bijesa i nema katarze. Kao paradigmu takvih društvenih retardacija Ivančić uzima logor Loru (nisu pravomoćne presude za zločine, a logor je danas izbrisan iz gradske memorije o čemu je pisao i Dragan Markovina u knjizi Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja), pa tri priče, pod zajedničkom egidom Lora pro nobis, posvećuje zločinima u Lori i današnjim odnosom prema njima. U fokusu su ratni ‘junaci’ koji su se prošvercali u novo doba i od zločinaca postali poduzetnici, od ministara u bivšoj vladi ministri u sadašnjoj vladi te prakse brisanja sjećanja poput one da se lokacija logora želi prenamijeniti u poslovno-trgovačke svrhe”, stoji u književnoj kritici autorice Katarine Luketić na t-portalu .

tačno.net
Autor/ica 21.1.2015. u 03:40