U STOCU POČELA OVOGODIŠNJA MANIFESTACIJA „SLOVO GORČINA“

Autor/ica 15.9.2012. u 07:22

U STOCU POČELA OVOGODIŠNJA MANIFESTACIJA „SLOVO GORČINA“

Pod nebom punim suza, spremnog da ih sruči na obraz suhe hercegovačke zemlje,  tamo gdje je i spomen bista najvećeg bosanskohercegovačkog pjesnika,  Maka Dizdara,  u gradskom parku u Stocu sinoć je ( petak, 14. septembar) počela i svečano otvorena ovogodišnja menifestacija „Slovo Gorčina“. Manifestaciju je otvorio Danis Tanović.

Samo što je svečano otvaranje završeno, počela je padati kiša, pa su planirani sadržaji programa koji se trebao održati na nekropoli stećaka Radimlja, premješteni u gradsku galeriju Branko Šotra (Šarića kuća u Stocu), gdje je upriličeno gostovanje i poetski recital ovogodišnjeg gosta pjesnika, Petra Gudelja,  i gdje su saopšeni i rezultati ovogodišnjeg konkursa za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.

Recital poezije Maka Dizdara na otvaranju manifestacije Slovo Gorčina

Nagrada „Mak Dizdar“ mladom pjesniku iz Gračanice, Velidu Beganoviću

Na ovogodišnji konkurs za najbolju neobjavljenu zbirku poezije za područje BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore,  i nagradu „Mak Dizdar“, pristigle su 44. zbirke.

Žiri u sastavu dr. Dijana Hadžizukić  –predsjenik, pjesnik Asmir Kujović – član, i pjesnik Muhamed Elezović –Član , prvu nagradu dodijelio je mladom pjesniku iz Gračanice,  Velidu Beganoviću, a za zbirku „Priručnik za levitiranje“, za koju je rečeno da je od svih zbirki pristiglih na konkurs ova najcjelovitija, čija svaka opet pojedina pjesma ima zaseban smisao i kvalitet.  Zbirka sadrži tek nešto više od dvadeset pjesama, od kojih se posebno ističu  pjesme posvećene dragim osobama, te pjesme s ljubavnom tematikom. U priručniku nalazimo: „Kako sačuvati brak“, „Kako ostati mlad“, „Kako uspjeti u životu“, itd.  U poetskom smislu, levitiranje ukazuje na duhovnost, koja se odbija izjednačiti sa prirodnim i zemaljskim.

Beganović je u svom obraćanju publici kazao sljedeće:

„Otkako sam danas popodne kročio u Stolac, uvukao mi se u uši šum Bregave, pa i ovdje, gje je više ne mogu čuti, ne napušta mi misli. Takav žubor vode, naspram tišine stećaka, kakav kontrast! Zaista posebnu čar ima Makova nagrada! A o Makovoj veličini ne treba ni govoriti.

Zatim je izrecitovao neke svoje stihove.

Gorčin Dizdar (lijevo) i Dijana Hadžizukić (desno) dodjeljuju nagradu mladom pjesniku

Treće  mjesto osvojila je zbirka pod naslovom „Ljubavne pjesme za polaznike večernjih škola“, autora Refika Mujezinovića iz Sarajeva.

Predsjenik žirija, dr. Dijana Hadžizukić za ovu knjigu kazala je sljedeće:

„Kroz ovu knjigu autor je pokazao autorsko umijeće kombinovanja pjesničkog i svakodnevnog govora, uzvišenih i banalnih događaja iz čovjekovog života., kao i  doslovno imitiranje ljudske i pjesničke iluzije o životu koji se tiče isključivo duhovnog bivstvovanja.“

Drugo mjesto je dodijeljeno zbirci „Razmaženi Adam“,  autora Danijela Gatarića iz Banjaluke, za kojeg je Hadžizukić istakla: „… da na duhovit i ironičan način piše o životu koji ga okružuje, bez straha da upotrijebi žargon ili psovku u jeziku, sa znanjem o svijetu i njegovoj historiji i filozofiji, onakvom kakav jeste, okrutan i nimalo poetičan.“

Otvaranje ovogodišnje manifestacije Slovo Gorčina

Na otvaranju 42. manifestacije „Slovo Gorčina“, Danis Tanović je poručio izmeđuostalog i sljedeće:

Zaista mi je čast i uvijek mi je drago kada dođem u ovaj divni grad. Nisam znao šta da očekujem, nisam znao kakva je manifestacija, koliko dugo traje, koliko će dugo još trajati. Ustvari, nadam se da ću doći za nekoliko godina u ovaj grad, da ću doći u jednu drugu čaršiju, u čaršiju koja je nekada postojala. Meni ovakve manifestacije daju ustvari nadu da se nešto može promijeniti. Jer , dok god postoje entuzijasti koji održavaju ovu i ovakve manifestacije, ja vjerujem da može postojati  i Bosna kakva je nekad postojala. Volim Stolac, volim ovaj grad. Ova manifestacija je jako važna, i potrebna za ovu zemlju. Ova, i sve one koje promovišu kulturu na ovakav način.

Također, na samom otvaranju, učenici stolačkih škola počastili su publiku recitalom poezije Mehmedalije Maka Dizdara.

Danis Tanovic otvara manifestaciju

Gostovanje Petra Gudelja

Također, u dijelu programa prvog dana, Glumci Igor Vidačković i Robert Pehar,  u režiji Tanje Miletić-Oručević, izveli su poetski recital stihova ovogodišnjeg gosta pjesnika, Petra Gudelja, za kojeg je svojevremeno Miljenko Jergović istakao sljedeće:

„Za razliku od većine pjesnika svoje generacije,  koji su itekako bili osjetljivi na političke diktate i povijanja pod vjetrovima slobode i demokracije, Gudelj je vazda bio jednako slobodan. Od prvih pjesama gradio je svoju osobnu mitologiju, u čijem je središtu masiv Biokova, ispunjenu zmijama otrovnicama, mirisima kadulje i vrijeska, jamama do vrha punim ljudskih i životinjskih kostura, slutnjom mržnje i osvete, bliskom smrću i krajolikom koji je sav živ, lijep i strašan.“ (Jergović o Gudelju)

Sam pjesnik, u svojstvu obraćanja publici, izrecitovao je neke svoje stihove. Stihove odabrao Almin Kaplan.

Ovogodisnji gost pjesnik, Petar Gudelj

Drugog dana manifestacije (Subota, 15. septembar)

Drugog dana u programu manifestacije biće otvorena izložba slika Društva umjetnika Mostara, na kojoj će prigodnu riječ imati prof. dr. Mirsad Begović. Izložba je postavljena u Šarića kući, a otvaranje je u 10.00h.

Povodom nominacije stećaka na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a,  biće organizovan Okrugli sto: „Stećci-Umjetnost, kultura i tradicija“, na kojem učestvuje desetak istaknutih bosanskohercegovačkih historičara, lingvista, arheologa, profesora  i kulturnih radnika. Program okruglog stola počinje u 11.30h.

Za večernji termin,  najavljeno je otvaranje nove postavke Makove hiže u Stocu, u 18.00h, te predstava „Međuigre“, monodrama Zijaha Sokolovića.

Tagovi:
Autor/ica 15.9.2012. u 07:22