U srijedu promocija knjige Ospice, autora Almina Kaplana

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 09:27

U srijedu promocija knjige Ospice, autora Almina Kaplana

 

Promocija knjige autora Almina Kaplana, pod naslovom Ospice (Dobra knjiga, Sarajevo, 2014), bit će održana u srijedu, 12. novembra 2014. godine, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (Zelenih beretki 8, Sarajevo) sa početkom u 19 sati i 30 minuta. Promotori knjige su Amila Kahrović-Posavljak i Enver Kazaz, dok će stihove iz knjige govoriti Nikola Vučić.

ospice

O knjizi su rekli:

“…ali Kaplanove su riječi i rečenice, fragmentirane i isprekidane, savršeno ritmizirane, međusobno povezane u cjelinu, čiji dijelovi međusobno korespondiraju kao da su od istoga komada načinjeni. (…) Nitko nikada nije na moje oči kraće i tačnije ispisao teologiju djetinjstva kao Almin Kaplan. (…) Ne bih htio opisivati ovu knjigu, nego bih je, iz divljenja, cijelu prepisao…”

                                                                                                                     Miljenko Jergović

 

“…Postoji nešto što je kudikamo teže, a što napisano djetinjstvo čini ozbiljnom književnošću – uprizorenje. Almin Kaplan je u svojoj zbirci “Ospice” uspio izvanredno uprizoriti djetinjstvo i to ovu zbirku svrstava u red ozbiljne književnosti. Čak vrhunske.

“Ospice” su jedno od najboljih uprizorenja djetinjstva u južnoslavenskoj interliterarnoj zajednici. Kaplan uspjeva naslikati nešto što je zajednička, čak i kolektivna značajka naših djetinstava, bez da to digne na nivo jeftinog univerzaliziranja ili esencijaliziranja. Njegova poezija zapravo baštini neke uobičajene trenutke odrastanja…”

                                                                                                 Amila Kahrović-Posavljak

“…Čistina prisutna u stihovima mladog pjesnika Almina Kaplana utjelovljuje onu izvornu bit pjesničke riječi – razgranatu sabranost. Kaplan je dragocjeni primjer pjesnika koji svojim riječima navješćuje unutarnje stanje otpora prema svakodnevnom svjedočenju sadašnjosti ili otpora prema prošlosti koja ga muči poput teškog kamena na leđima. Najkraće rečeno, Almin Kaplan piše poeziju koju istinski živi, i to je vidljivo iz svakog njegovog stiha, što je, kada je posrijedi poezija, put kojim se u nas jako rijetko hoda…”

                                                                                                                 Nenad Obradović  

“…Pečat osobno proživljenog i doživljenog kod Kaplana je posebno upadljiv na dvama planovima. Najprije, tu je specifični ustroj književne građe: ‘pomaknuta’ kronologija, fragmentarnost teksta, te nerijetko zaumna logika asocijacija koje ga prožimaju upućuju na dječji način zapažanja i iznošenja činjenica. Postoji neka vrsta pripovjedačke linije, ali nema ni traga realističkoj kronologiji – različiti vremenski planovi slobodno se preklapaju, a raznovrsni prostorno-vremenski elementi periodično izranjaju i nestaju. (I u tom smislu moguće je uspostaviti vezu s naslovom: simptomi ospica jesu velika temperatura i svrab. Kaplanov poetski postupak nerijetko podsjeća upravo na buncanje pod temperaturom: riječ je o grozničavom asociranju, kombiniranju i premetanju maglovitih slika, koje kao da zadobivaju vlastiti život.)…”

                                                                                                                               Dinko Kreho

Almin Kaplan je rođen u Mostaru, 1985. godine. Piše poeziju i kratke priče. Dobitnik je dvije nagrade: nagrade „Mak Dizdar“ za 2008. godinu i nagrade „Ratkovićeve večeri poezije“ za 2012. godinu. Autor je tri knjige: Biberove kćeri (2008.), Čekajući koncert roga (2013) i Ospice (2014.).

Živi na selu Pješivac kod Stoca.

 

 

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 09:27