U Sarajevu promovisana knjiga “Istina iza vrata”: Knjiga kakvu nismo čitali

tačno.net
Autor/ica 28.11.2014. u 12:27

U Sarajevu promovisana knjiga “Istina iza vrata”: Knjiga kakvu nismo čitali

foto: Š.G.

Knjiga “Istina iza vrata” je knjiga kakvu u Sarajevu nismo imali priliku da pročitamo. Radi se o već objavljenim člancima koji su uglavnom objavljeni u hrvatskoj štampi, a koji se odnose na naše krajeve, ali i na naš region i region Bliskog istoka.

Velika prednost knjige jeste to što u njoj ima članaka koji su objavljeni u oktobru ove godine što dokazuje da oni jesu novinari po vokaciji, ali ne prave novine za jedan dan. Ovo su isječci iz novina, kolumne, koji imaju trajnu vrijednost i koje će biti interesantne za čitati i narednih nekoliko godina, kazao je večeras u Sarajevu Jakob Finci, jedan od promotora pomenute knjige, čiji su autori Zlatko Dizdarević i Tomislav Jakić.

Odgovori i neslaganja

Prema riječima Zlatka Dizdarevića radi se o “ličnoj knjizi”, koja ima mnogo više odgovora “zašto”, nego što ima senzacionalnih neslaganja.

– Drama javnosti je, ne u tome što se laže, nego što se sakriva istina. Zato se knjiga zove Istina iza vrata. Knjiga je lična u tom smislu što donosi vlastite poglede na teme kojima se bavimo. Ti su pogledi u mnogome drugačiji od onoga što o tim temama piše i govori zvanično kao politički stav. Ona je rezultat našeg dvostrukog iskustva. Jakić i ja smo pola života proveli kao novinari i cijelu tu priču, domaću i inostranu, smo imali sreću da posmatramo očima novinara, onako kako to novinari rade. Sreća je da smo otišli u politiku i diplomatiju, a onda smo došli u potpuno novu situaciju u kojoj smo prepoznavali kako se velike svjetske priče kreiraju i krčkaju iznutra na tim oficijelnim surovim vrlo često nepravednim mjestima na kojima ljudski životi i sudbine nisu najvažnije, već su najvažniji interesi. Iz toga se izrodio bijes spram svega onoga kako se u svijetu predstavlja sve što se dešava, istakao je Dizdarević, ističuči da je sve što je pisao morao “da vidi vlastitim očima i da objasni zašto”.

Lična gledanja

Jakić je, odgovarajući na pitanja novinara, pojasnio da se radi o političkim kolumnama, te da im je  zajednička crta to da suprotstavljaju onom gledanju na stvari koje se kroz većinu medija nameće javnosti.

– To su naša lična gledanja i razmišljanja i zaključci koje mi iz tih razmišljanja donosimo, pojasnio je Jakić na sinoćnoj promociji čiji su promotori bili i Nada Salom i Senad Pećanin. Inače, promocija je održana u velikoj sali Općine Stari Grad, u izdavač je IK Rabic Sarajevo.

Amra Brkić Čekić oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 28.11.2014. u 12:27