U Mostaru predstavljena knjiga “Svjedoci zla”

tačno.net
Autor/ica 25.10.2018. u 23:42

Izdvajamo

  • Ova knjiga je namijenjena mlađima, da ne zaborave ovo zlo koje je bilo. Namijenjena je svima koji dolaze, i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima s našeg govornog područja. Jer, rat kojeg je prouzrokovao i vodio zločinac Franjo Tuđman se mogao izbjeći, kazao je Agić.

Povezani članci

U Mostaru predstavljena knjiga “Svjedoci zla”

Knjiga “Svjedoci zla” autora Akifa Agića i Faruka Vele predstavljena je večeras u Mostaru. Na promociji su, uz autora, govorili i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić koji je i recezent knjige, Azra Penava – predstavnica porodica stradalih pripadnika Armije RBiH iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi Vranica, Muzafer Agić a moderirao je Hasan Eminović. 

Riječ je o knjizi, koja na 480 stranica, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske (HV) i zločine Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je u konačnici rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju “Prlić i ostali”. Upravo je ta presuda publikovana u ovoj knjizi, što je, uopće, po prvi put učinjeno u jednom djelu.

U osnovi, kazao je Vele, to je jedna antiratna knjiga koja iz perspektive rata govori o strašnom zlu koje nam se dogodilo.

– Ova knjiga je jedan otpor procesu dehumanizacije žrtava te žrtvu stavlja u fokus. Ova knjiga nam je iz tih razloga potrebna da bi s epogledali oči u oči, da bi otvorili procese dijaloga i da bi rekli ne zlu koje uvijek vreba, kazao je Vele.

– Ideolozi zla na čelu sa predsjednikom Tuđmanom nisu dočekali ostvarenje svojih samoubilačkih tlapnji u odnosu na grad Vakuf, a gornjevakufljani i ostali patrioti domovine BiH su nadživjeli taj zločinački naum. I ostali gordi, ponosni, vitalni, stabilni i mentalno zdravi. Ideja Bosne će nadživjeti sve njene osporavatelje, progonitelje i zaklete dušmane – neprijatelje! A ove negativce iz Agićeve i Veline priče Mostarac i kosmopolita Predrag Matvejević oslovljava kršćanskim i hrišćanskim talibanima, a njihova imena “Hrvati” odnosno “Srbi” stavlja u navodnike kako se ne bi poistovijetili sa onim Hrvatima i Srbima koji podijeliše naše suze za Starim, i stid nam također, za sva druga počinjena sramna i nedolična djela”, kazao je između ostalog Seid ef. Smajkić.

U knjizi je na poseban način obrađeno poglavlje o zločinu koji se dogodio nad 13 pripadnika Komande Četvrtog korpusa u zgradi „Vranica“ u Mostaru. O tome je posebno dirljivo govorila Azra Penava koje se već godinama bori za istinu tražeći pravdu i za svog ubijenog supruga Fahira Penavu koji je prije 25 godina odveden i njegova sudbina i mjesto gdje mu se nalaze posmrtni ostaci bili su nepoznati punih 14 godina kao i za druge sugrađane koji su protjerani, završili u logorima, mučeni, silovani, ubijeni, nestali a sve od strane HVO-a.

– Hvala izdavačima, Akifu Agiću i Veli Faruku na istorijskom dokumentu u kojem su nepobitni dokazi o zločinima agresora iz 93. godine, poznat kao zločin UZP (pravomoćna presuda Medunarodnog suda u Hagu). Knjiga sprečava zaborav, održava nastojanje borbe protiv zla. Sjećanje je put ka pravdi i osudi počinioca zločina, istakla je Azra Penava.

– Poseban aspekt te priče je potraga za pravdom njihovih majki, očeva, supruga, djece. Nevjerovatno je da 25 godina nakon tog zločina ti ljudi nisu dobili adekvatnu satisfakciju, nisu dobili pravdu i to je porazno i za pravosuđe Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i cijele BiH. Zločinci i dalje hodaju slobodno, ponovo se šalju strašne poruke u kojima se projekti u čije su ime nastajali ti zločini, zapravo, oživljavaju i glorificiraju, istaknuo je Vele.

“Svjedoci zla“ je podnaslovljena kao „Živa knjiga“, što ne samo da ima simboliku, kako je to rekao Agić, već, zapravo, to i jeste bit naslova.

Jer nas ono što je biloo jučer dovodi u ovo vrijeme koje je danas. Strašnja zlodjela nisu zaboravljena, naprotiv. Čitajući dokaze o strašnom zlu vraćamo se u to teško vrijeme, a onda stvarnu zbilju, sadašnjost, sagledavamo prilozima iz današnjeg vremena. Knjiga je serijal koji se sastoji iz više dijelova, a čini jednu originalnu cjelinu koja je namijenjena onima što dolaze poslije nas i čija je obaveza da nastave biti čuvari svoje domovine.

– Ova knjiga je namijenjena mlađima, da ne zaborave ovo zlo koje je bilo. Namijenjena je svima koji dolaze, i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima s našeg govornog područja. Jer, rat kojeg je prouzrokovao i vodio zločinac Franjo Tuđman se mogao izbjeći, kazao je Agić.

Avaz.ba/tacno.net

tačno.net
Autor/ica 25.10.2018. u 23:42